Økosuksess på Hagemessa

18.04.2013
En informativ og livlig økostand med høner, hane og meitemarkkompost, vakte interesse på den store Hagemessa 2013 på Lillestrøm sist helg. Standen var resultat av et bredt samarbeid med en lang rekke organisasjoner, med Oikos - Økologisk Norge og Grønn Hverdag i spissen. Her fikk publikum nyttig økokunnskap til bruk i egen hage.

- Ut fra erfaringer fra tidligere år, kan vi nok si at interessen for økologisk hagebruk er økende, sier Biologisk-dynamisk Forenings Idun Leinaas. - Mange mennesker kom innom, det ble vervet medlemmer og stort sett alle brosjyrer og annet materiell som var tatt med, ble delt ut. Salget av hagebøker og frø gikk også veldig bra, fortsetter Idun.

Høns og meitemark

En galende hanefar med en liten hønseflokk fra Geitmyra skolehager trakk naturlig nok til seg mange barn og voksne, og publikum stilte mange spørsmål knyttet til hønsehold.

Det var også stor interesse for kompost, og på standen kunne folk bli kjent med ulike metoder for kompostering i praksis. Både varmkomposten fra Grønn Hverdag og meitemarkkompostbingen til Bioforsk jord og miljø engasjerte mange. Informasjon om gratis kompostkurs fra Grønn Hverdag vakte også en del interesse.

Frø, honning og økomat

På standen kunne de besøkende med egne øyne se en del av det store utvalget av økologiske varer som finnes på markedet, både en rekke matvarer fra dagligvarebutikker, ei demo-kasse fra Kolonihagen og økologiske frø fra Solhatt Økologiske Hagebruk. Geitmyra Birøkterlag stilte med honning fra kubene i skolehagen, og flere ønsket mer informasjon om birøkt.

Mengder av magasinet Ren Mat ble delt ut og Oslo og Omegn Økologiske Hagebrukslags brosjyrer, MAJOBO-flyers og heftet “Bier og blomster, bønder og business” fra Biologisk-dynamisk Forening fikk også bein å gå på.

Faglige foredrag

På Hagemessen var det også lagt opp til foredrag fra flere bidragsytere. Økostanden bidro med flere foredrag i foredragsprogrammet alle messedagene. Nina Berge fra Grønn Hverdag snakket seg varm om kompostering, Adam O'Toole fra Bioforsk Jord og miljø, fortalte om meitemarkkompostering og Biokull og Helene Gallis fra MAJOBO holdt foredrag om Mat og jord der du bor. Den nye boka, Kjøkkenhage på 1-2-3 fikk også en presentasjon, og Anja Bruland fortalte messepublikummet om undervisningstilbudet på Sogn Jord- og Hagebruksskole.

Økofamilien dro lasset sammen

I tillegg til Oikos både sentralt og lokalt (Oslo og Omegn Økologiske Hagebrukslag) og Grønn Hverdag som holdt i trådene og rigget standen, bidro følgende økoorganisasjoner med folk og materiell til standen: Geitmyra skolehager, Geitmyra Parsellhagelag, Geitmyra Hønselag, Geitmyra Birøkterlag, Urtegruppa i Brobekk skolehage, Biologisk-dynamisk Forening, Permakulturforeningen, MAJOBO og Bioforsk Jord og miljø. Solhatt Økologiske Hagebruk og Kolonihagen bidro med varer.


Totalt sett var messa bra besøkt, over 15.000 mennesker var innom i løpet av de tre dagene.

Annonsører

Samarbeidspartnere