Økovarianter blir enerådende

07.09.2015
Enkelte typer grønnsaker blir framover bare å få i økologisk utgave i flere danske supermarkeder. Kvaliteten og prisnivået er såpass likt at butikkene faser ut enkelte konvensjonelle produkter, skriver bladet Økologi & Erhverv.Det blir snart slutt på å få kjøpt konvensjonelle gulrøtter og bananer hos Irma i Danmark. Økologisalget på disse produktene har lenge ligget på henholdsvis 85 og 92 prosent.

Selger mindre konvensjonelt
Dermed skyves de konvensjonelle variantene ut av hyllene.
– Våre kunder kjøper mer økologisk enn noen gang før. Det betyr at salget av konvensjonelle varene faller tilsvarende, og for noen varer er salget så lavt at vi ikke lenger kan ha dem i butikken, sier kjededirektør Jesper Uggerhøy i Irma til Økologi & Erhverv. Hos Irma gjelder dette altså i første omgang gulrøtter og bananer.

Kvalitet og pris
Hos Rema blir hjertesalat og squash bare å få i økologisk utgave.  Innkjøps- og marketingdirektør Anders Jensen påpeker overfor Økologi & Erhverv at det blir meningsløst å tilby to varianter av disse produktene, når både kvaliteten og prisen på de økologiske variantene har nådd et konkurransedyktig nivå. Kjedene under Dansk Supermarked har av samme grunn valgt å selge utelukkende øko-varianten av grønnkål.

Støvsuger markedet
Salget av økologiske grønnsaker vokser nå sterkt i Danmark. Både grossister og detalj-kjeder nærmest støvsuger markedet for å få tak i økologiske varer til sine kunder. I løpet av de siste ti årene er også sortimentet mangedoblet, fra 10-15 ulike produkter til 150-180, og det er stadig behov for utvikling av nye. Dette gir rom for en stor underskog av små, spesialiserte økoprodusenter.

Kilde: Økologi&Erhverv

Tekst: Marit G. Wright
Foto: Økologisk grønnkål. Maiken P. Sele/Oikos

Annonsører

Samarbeidspartnere