Oljefondet ut av kunstgjødsel-gigant

06.12.2011
-Det er gledelig at Statens pensjonsfond nå trekker seg ut av verdens største kunstgjødselselskap PotashCorp, fordi dette selskapet har tatt ut råstoff til sin produksjon fra okkuperte Vest-Sahara, sier daglig leder, Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge. Det sier noe om råvaretilgangen og selskapets manglende etikk, når de tar dette ut fra et okkupert landområde, legger han til. Marokko har i mange år illegalt okkupert Vest Sahara. Kanadiske PotashCorp er også verdens tredje største nitrogengjødsel produsent.

Bildet over er fra en av industrianleggene til PostashCorp. 


Dette er logen og slagordet til selskapet som bidrar til illegal utvinning av ressruser fra Vest-Sahara

 

Omstridt virksomhet flere steder

Selskapet har også vært omstridt på grunn av gruvevirksomhet i Nord-Karolina og forurensing av vannressurser. I 2011 ble planlagt gruvevirksomhet i Morehead City og Nord Karolina droppet etter stort opinionspress.


Dette er en kunstgjødselspreder

 

Oljefondet sier nei til Vest-Sahara plyndring

For to år siden avslørte Framtiden i våre hender at Oljefondet ble steinrik på plyndring av Vest-Sahara. I dag ble det kjent at Oljefondet er trukket ut av to selskaper som står bak fosfatoppkjøpene fra det okkuperte landet.

 

Finansdepartementet har utelukket selskapene FMC Corporation og Potash Corporation of Saskatchewan fra Statens pensjonsfond utlands investeringsunivers. Uttrekket begrunnes i de etiske retningslinjenes kriterium om særlige grove brudd på grunnleggende etiske normer. Årsaken er selskapenes kjøp av fosfat fra ikke-selvstyrte områder i Vest-Sahara.

- Det er svært positivt at Finansdepartementet nå tar situasjonen i Vest Sahara på alvor og selger seg ut av selskaper som bidrar til ressursplyndring av et okkupert land, sier Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender.

Men han påpeker at enda flere selskap enn disse to er med på plyndringen av Vest-Saharas ressurser

 

Les mer om saken hos Framtiden i våre hender her

 

Les om saken i E24

 

Her er hjemmesiden til PotashCorp, som når dette oppslaget lages, ikke har omtalt beslutningen hos Statens Pensjonsfond Utlandet.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere