Omstridte E-stoffer

01.04.2011
-Bruken av tilsetningsstoffer som nitritt, bør forbys,uttaler ernæringsfysiolog i Oikos – Økologisk Norge, Kari Tande Hansen i fredagens utgave av Dagbladet. Nitritt er et kreftfremkallende stoff som benyttes for å gi finere farge på kjøtt, men også for å forhindre matforgifting som følge av bakterien clostridium botulinum.
– I økologisk kjøtt benyttes ikke nitritt, og dette er uproblematisk, sier Tande Hansen. Hun oppfordrer folk til å velge økologisk kjøtt for å unngå det kreftfremkallende stoffet.

 

Strengere regelverk for bruk av fargestoffer

EUs mattrygghetsorgan går nå i gang med en ny vurdering av alle tilsetningsstoffer. EFSA (European Food Safety Authority) anbefaler en minimering av bruken av nitritt. I tillegg har de redusert grensen for anbefalt daglig inntak (ADI) av en del fargestoffer som er knyttet til hyperaktivitet blant barn og allergiske reaksjoner. Dette gjelder blant annet fargestoffet kinolingul (E104), som britiske forskere i 2007, gjennom den såkalte Southampton-studien, fant kunne øke risikoen for å utvikle hyperaktivitet blant barn.

 


- Kinolingul er ikke tillatt i økologiske matvarer, og jeg mener det er urovekkende at slike stoffer ikke er forbudt når man vet det kan være en helserisiko knyttet til inntak av disse stoffene, sier Tande Hansen. Videre påpeker hun at mange av fargestoffene ikke er nødvendige, og kun brukes for syns skyld. - Når barn spesielt kan være utsatt for en helserisiko er det grunn til å følge føre-var-prinsippet, og forby bruken av de omstridte stoffene, selv om man måtte mene at forskningsgrunnlaget ikke er godt nok.

 

Økologisk mat fri for omstridte tilsetningsstoffer

Dagbladet har laget en oversikt over de mest omstridte tilsetningsstoffene i norsk mat som kan føre til negative helseeffekter, disse er: sulfitt, nitritt, benzosyre, karminrød, kinolingul, paraoransje, ponceau 4R, butylhydroxyanisol (BHA), butylhydroxytoluen (BHT), cyklamat, aspartam og glutamat. Ingen av disse tilsetningsstoffene er tillatt i økologiske matvarer.

 

 - Dersom man ønsker at maten skal være trygg og fri for helseskadelige stoffer bør man velge økologisk mat, avslutter Tande Hansen.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere