Østfold vårt nye fruktdistrikt

02.02.2012
Stor satsing på fruktdyrking i Østfold og hele produksjonen vil være økologisk. Denne informasjonen fikk folk til å spisse ørene under nasjonal felleskonferanse om fruktdyrking arrangert i Hardanger sist helg.
-Vi har plantet noen tusen trær og med det vi skal plante ut til våren blir det over 10 000 stykk, forteller Hans-Olav Bjerketvedt til Oikos.

Hans Olav Bjerkeset baner vei for Østfold som nytt fruktfylke og satser stort med 10 000 trær og hele produksjonen skal være økologisk. -Dette er starten på en ny offensiv satsting på økologisk fruktdyrking i storskala i Norge, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Fra før av er det mye økologisk virksomhet i Østfold.

Det satses på eplesortene Disovery (bildet) og Rød Aroma.


Satser på kjente eplesorter

Det går i eplesortene Discovery og Rød Aroma, de to mest solgte sortene på det norske markedet av norsk frukt. Vi har valgt å satse på gode sorter vi vet markedet vil ha, og som skal være egnet for økologisk produksjon. I tillegg har vi valgt å satse på stort volum på få sorter, da vi mener det vil gi de beste forutsetningene for en effektiv drift. Noen logistikkutfordringer i forhold til høsting er vi godt forberedt på, sier han til Oikos.

 

Starter som en av de største i landet

-Med 10 000 epletrær blir Hans-Olav Bjerketvedt en av de største økologiske fruktdyrkerne i landet, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge som gleder seg over denne store satsingen på produkter vi vet markedet gjerne vil ha.

Hans-Olav Bjerketvedt forteller at valget stod mellom å dyrke litt frukt ved sidne av annen jobb, eller å satse skikkelig og tilsette en medarbeider. Han valgte det siste. Nå vokser det opp en stor frukthage på det sentrale Østlandet.
-Det er flere som satser på frukt her i Østfold nå, forteller han, og de som satser vil alle dyrke økologisk. Vi tror etterspørselen etter økologiske produkter vil øke med våre kommende og oppvoksende generasjoner og vi håper på å kunne skape et fruktmiljø som kan stå sammen og ha synergier av hverandre. Det er ingen som har startet med konvensjonell produksjon i fylket som han kjenner til.

 

Brukt tid på forberedelser

Han har gjort sine undersøkelser og studert miljøet i både inn- og utland, for å kunne planlegge en god dyrking. Spesialutstyr er kjøpt inn fra Danmark for å kunne frese lett under trærne og hindre gress og ugress som vil trekke næring fra trærne. Dette er av de typiske problemene fruktnæringa har.

Ved vannbehov vannes frukttrærne tre ganger i døgnet, forteller han. Det fungerer ikke med sjokk vanning av og til. Det gjødsles med pallert Debio godkjent kyllinggjødsel og det sprøytes med grønnsåpe- og rapsolje.

 

Frukt-Norge vil nå følge Østfold

Nå er ikke bare han spent på hvordan dette skal gå, hele fruktmiljøet i Norge, med senter i Hardanger, Sogn, Lier og Telemark vil følge utviklingen av et nytt fruktmiljø i Østfold med stor interesse. Men siden det produseres for lite frukt i Norge i forhold til etterspørselen, har han ikke fått noen negative tilbakemelding på denne satsingen. Fruktnæringa håper vi skal lykkes, sier han.

 

Fra eiendomsmegler til fruktprodusent

Hans Olav er utdannet Eiendomsmegler MNEF, økonom og tekniker i bygg og anlegg. Han er født og oppvokst på gård og har deltatt aktivt i driften under oppveksten.- I Østfold er det tradisjon for grønnsaker, poteter og korn, men jeg hadde lyst til å finne på noe innovativt for Rygge og Østfold i håp om å kunne skape noe nytt. Etter undersøkelser og en runde med meg selv valgte jeg fruktproduksjon. Jeg har tro på at vi skal kunne drive effektiv fruktproduksjon her. Med de klimaendringene vi har og kommer til å få tror jeg, og flere med meg, at østlandsområde vil kunne bli et godt egnet sted for fremtidig fruktproduksjon, forteller han.

 

Håper å være størst i Norge i løpet av 2-3 år

Underveis har vi søkt og fått god rådgivning, vi har vært på studieturer i inn- og utland. Men intensiv økologisk fruktproduksjon er relativt nytt og jeg føler på mange måter at vi selv er med på å "gå opp stien" på mange områder og det er både utfordrende og morsomt. Det tar tid og etablere seg, men med denne satsingen vil Rygge og Østfold om alt går som vi håper på, være den største økologiske fruktprodusenten i Norge om 2 - 3 år. Den første frukten vil vi få i 2012, noe mere vil vi få i 2013, og vi regner med å være i full produksjon i 2014. Vi krysser fingrene, og lover å gjøre det beste vi kan for å kunne lykkes med økologisk fruktproduksjon i Rygge og Østfold, avslutter den fersk fruktdyrkeren Hans-Olav Bjerketvedt.

 

Se reportasje om hva som rører seg i Frukt-Norge

 

Annonsører

Samarbeidspartnere