Østfoldbønder med økomelk på helt egendyrket fôr

31.08.2016
Engasjerte økomelkebønder i Østfold har dratt i gang et viktig pionerprosjekt: Nå skal om lag ni millioner liter økologisk melk produseres på nesten 100 prosent norske råvarer. TINE og Felleskjøpet er med.

Økomelkebønder i Østfold har satt seg som mål at de skal bli soyafrie. I flere år har det pågått forsøk med dyrking og prosessering av åkerbønner som en god proteinkilde i kufôret.

Nå går bøndene sammen med TINE og Felleskjøpet i et pilotprosjekt, der nesten en fjerdedel av all melk som produseres i Østfold, skal være økologisk og basert på egendyrket fôr. Dette skriver TINE i en pressemelding i dag.

95-98 prosent norsk
Flere forsøk har vist at åkerbønner kan oppnå svært store avlinger i gode år i områdene rundt Oslofjorden ifølge sortsforsøk utført i regi av NLR.

I løpet av det første planlagte produksjonsåret (2017) legger prosjektet opp til at kufôret skal være basert på 95 prosent norske råvarer. Og på lengre sikt er målet at norskandelen av fôret skal opp i 98 prosent. Det økologiske fôret kommer til å bestå av norsk gress, korn fra bygg, havre og hvete, åkerbønner og raps.

Kan variere noe
Fôrproduksjon er avhengig av vær og klima. Derfor kan tilgangen til norske råvarer variere noe. Til sammenligning består en vanlig kufôrrasjon av 80-85 prosent norsk gress og kraftfôr. Et par prosent av fôret vil fortsatt bestå av importerte mineraler som ikke finnes i tilstrekkelige mengder i Norge.

Viktig økologisk prinsipp
– Det er et viktig prinsipp i økologisk landbruk at mest mulig av fôret skal produseres på egen gård eller i nærområdet. Da kan det etableres gode, økologiske kretsløp, sier Ragna Kronstad i Oikos - Økologisk Norge.

Nyere forskning tyder også på at økologiske melkeprodusenter med gode kretsløp utnytter særlig nitrogenet i gjødsla mer effektivt enn vanlige melkebønder.
Det er viktig for å unngå tap av næring og forurensning av miljøet.
– Vi i Oikos - Økologisk Norge støtter helhjertet opp om en slik utvikling og er glade for at både TINE og Felleskjøpet nå satser så innovativt på økologisk landbruk, sier Kronstad.

Milepæl
Det er første gang TINE skal produsere økologisk melk basert på tilnærmet 100 prosent norske og økologiske fôrressurser.
Dette prosjektet representerer en milepæl for TINE, og illustrerer vår ambisjon om å være en drivkraft i arbeidet med økologi og mangfold. Vi vet at mange forbrukerne ønsker seg flere økologiske alternativer, og jeg kan love at de blir hørt, sier konsernsjef i TINE, Hanne Refsholt, som også roser bøndene i Østfold som har kommet opp med initiativet. Hun er også glad for at Felleskjøpet deltar i dette prosjektet sammen med oss.

Tett samarbeid
– Melkeprodusentene i Østfold skal ha ros for initiativet som vil kreve tett samarbeid mellom melk- og kornbønder, TINE og oss som fôrleverandør. Dette er en stor og spennende utfordring som avhenger av at vi trekker sammen for å lykkes, sier konsernsjef John Arne Ulvan i Felleskjøpet Agri, i pressemeldingen fra TINE.
– Dette er en viktig felles satsing for norsk landbruk. Felleskjøpet ønsker å bidra til økt økologisk matproduksjon basert på norske ressurser og forbrukernes etterspørsel etter økologiske matvarer.

Innovative melkebønder
Vi er stolte av å ha dratt i gang et pionerprosjekt, og jeg tror både økologiske og konvensjonelle melkebruk ønsker å benytte seg av fôr som i større grad er basert på norske råvarer, gitt at de naturgitte forutsetningene er der. Og så er det fint å kunne vise folk at TINEs melkeprodusenter er innovative og jobber aktivt for et større mangfold på produksjonssiden, sier Ole Røed, talsperson for de økologiske melkeprodusentenes produsentlag i Østfold, som består av 21 bønder.

Her finner du produsentlaget på Facebook

Kilde: TINE

Tekst: Marit G. Wright
Foto: TINE - Ole Røed med åkerbønnene

Annonsører

Samarbeidspartnere