Paradiset er åpent

08.06.2015
Er du i Stockholm og elsker økomat, kan du nå komme til Paradiset. Skandinavias største økobutikk, med et ambisiøst navn, ligger på Sødermalm og åpnet forrige uke. Flere butikker er i støpeskjeen.

I starten av juni åpnet Paradiset i Stockholm: 1600 m2 fullsortiments matmarked, med Saltå Kvarn-bakeri, flere butikker og spisesteder. Økologisk, småskala, naturlig og «hållbart» er ledetråden. Navnet reflekterer en ambisiøs satsing.

Trippelgodt
Folk med lang erfaring fra matbransjen står bak storsatsingen. De elsker god mat og handel, hevder de. Derfor starter de nå det de kaller en «one stop shop» med markedets bredeste utbud av økologiske varer.
– Mat som smaker godt, gjør godt i kroppen og ikke gjør skade på mennesker, dyr eller natur på veien. Det liker vi, skriver gründerne på hjemmesida til den nye økobutikken. – Her er det lett å gjøre gode valg til rett pris, fortsetter de.

Åtti prosent øko
Målet skal være en høyest mulig andel økoprodukter, men enkelte produkter er ennå nesten umulig å få tak i som økologiske. Likevel er rundt åtti prosent av vareutvalget pr i dag økologisk. Utover det satser Paradiset på kortreiste kvalitetsprodukter gjerne fra lokale småskalaprodusenter som de selv skal ha besøkt. Med om lag 4000 ulike produkter har det åpenbart vært lagt ned en solid innsats for å finne fram til interessante varer og gode leverandører.

Saltå Kvarn Bakeri i Paradiset StockholmSynlige produsenter
Produsentene omtales også på kjedens hjemmeside som «våre beste venner».
– Vi deler en genuin interesse for mennesker, dyr og miljø, heter det der. På hjemmesida kan du lese om produsentene, om hvordan maten og de andre varene i butikken er produsert, hvilken gård de kommer fra, hvordan dyra har hatt det osv.
– Vi håper du og våre andre gjester vil gi oss forslag på bra leverandører som vi kan utvide våre sortiment med, heter det videre på hjemmesiden.

Norsk styreleder
Den tidligere NorgesGruppen-mannen Knut Faremo er med i etableringen av den nye svenske øko-kjeden, som styreleder og aksjonær. - Jeg ser jo trendene i de ulike landene jeg arbeider i, sier han til Dagligvarehandelen.

– Økologien buldrer fremover. Paradiset er et konsept som er langt fremme. Vi har besøkt amerikanske øko-kjeder og lært av dem.

Kanskje til Norge?
- Også Norge kan være et aktuelt marked for en økokjede som Paradiset, mener Faremo ifølge Handelsbladet. – Jeg tror norske myndigheter er interessert i å støtte opp om slike ting som produksjon og salg av økologiske produkter, mener han.
– Men den norske produksjonen er for liten og for lite variert. Noe må importeres. Det virker som om Sylvi Listhaug er interessert i å få opp løsninger på dette, sier Faremo til Handelsbladet og legger til: - Man kan tenke seg å ta norsk økologisk produksjon ut av Norge, for å støtte opp om den og å få opp større volumer. Dette er noe jeg absolutt er villig til å bidra til.


Kilder:
Ekoweb
Handelsbladet
Paradiset.com
Facebook

Foto: Ingressbilde: Skjermdump fra paradiset.com, Saltå Kvarn Bakeri: Creative Commons
Tekst: Marit G. Wright

Annonsører

Samarbeidspartnere