Perfekt middag i Istanbul, inntil…

22.08.2010
Alt var perfekt. Fin kveldsstemning i et gammelt strøk av gamlebyen Sultanamet i Istanbul. Takket være tips fra nye sørafrikanske venner hadde vi funnet den lille fiske restauranten, som primært var opptatt av å lage den gode middagen. Stedet ligger ikke så mange steinkastene fra severdigheter som Den Blå Moske og Hagia Sofia. Etter litt venting får vi plass ved et av de få bordene der.

Bildet viser et utsnitt av den imponerende  Blå moske i Istansbul. Her følger en fortellingen om en middag i byen ikke langt fra denne moskeen. Oikos bilde. 

 

Rett før middagen, etter testing av ulike teppebutikker endte vi opp med å benyttet oss av Aftenpostens anbefalte teppebutikk, og vi var godt fornøyd med vår teppehandel.  Vi var klar for en feiring med litt vin. Den er bedre enn forventet.  Vi velger fisk fra utvalget i disken, det blir Seabass med tilbehør.  Stemningen var god. Våre venner forteller fra båttur på Bosperupstedet. Maten kom og fisken var passe stekt og smakte utmerket.  Dette var den perfekte middagsopplevelsen på denne liten tyrkiske restauranten med få andre turister.

 

Så hører vi en støyende lyd som økte i styrke.  Vi ser en pickup komme kjørende oppover den lille gaten vi sitter i, ved alle husene sitter barn og voksne utenfor de små gamle husene i dette området av byen.  Det må være noe galt med den bilen, tenker jeg, siden den bråker så mye.  Den kjører opp forbi bordene ved restauranten, der vi sitter ut mot veien.  Da er det vi gipser og kommer med et utrop, det kan da ikke være mulig?  Bak på Pickupen strømmer det uten masse "røyk" som legger seg, det er, ja visst er det sprøytemiddel fra en giftpumpe, rett mot alle barna og andre som sitter i gaten og rett mot vår middag.  Det blir middag med kjemisk bismak.

 

Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge forteller om en spesiell middagsopplevelse i Istanbul. Oikos bilde.

 

Vi hadde i guideboken lest om at det ble sprøytet for å drepe insekt i byen, men vi hadde ikke trodd det var slik det skjedde og vi hadde ikke trodd at vi ville bli sprøytet, med det ble vi. - Så kjære ambassadør ved den Tyrkiske Ambassaden, hva er dette for slags gift og er det slik en vil bekjempe insekter fremover? Hvordan påvirker dette helsa til folk i områdene som blir sprøytet?

Annonsører

Samarbeidspartnere