Populært kuslipp på Skjetlein

22.05.2017
Værgudene i godt lune og 40 våryre kuer for første gang på grønt gress. 2.500 små og store koste seg i finværet på Åpen økologisk gård på Skjetlein videregående skole i helga. Møte mellom dyr og mennesker i naturlige omgivelser slår sjelden feil. To- og firbeinte bidro til mange gode opplevelser. Kanskje det kilte litt i magen innimellom også?

Marte Guttulsrød er prosjektansvarlig for Åpen økologisk gård i Oikos – Økologisk Norge. Hun var storfornøyd med arrangementet på Skjetlein. - Små og store gledet seg over herlige hopp og krumspring. Det er tydelig at flere og flere begynner å få øynene opp for økologisk landbruk. Det ser vi på den økende etterspørselen i dagligvarebutikkene og flere og flere bønder som er nysgjerrige på økologiske driftsmetoder. DSC 2029Publikum vil også vite hva økologisk landbruksproduksjon går ut på i praksis.

På bildet til høyre Marte sammen med Torgrim Daling som er leder for gårdsdriften på Skjetlein.


Forbilder
Bygdø Kongsgård, i samarbeid med TINE, har arrangert kuslipp i mange år. Her får byfolk boltre seg sammen med dyr på gården, lære om mat og melkeproduksjon, og ikke minst se hvor glade kyr blir når de kommer seg ut på våren.

I Danmark har Økologisk Landsforening arrangert Koens dag/Økodag siden 2005. Det første året kom 10.000 gjester. I 2015 hadde prosjektet bygd seg opp til å bli landsdekkende med 75 involverte gårder. På én og samme dag trakk disse tilsammen 247.000 deltakere til sine arrangementer. Det vil si at 4,3% av Danmarks befolkning var på en økologisk gård den dagen.

I år har danskene også invitert publikum til åpen økologisk grisegård. Kanskje lar vi oss inspirere her også?

Første gang
Dette var første gang Skjetlein åpnet opp gården i forbindelse med kuslipp. Oikos med prosjektet «Åpen økologisk gård» var arrangør med Rørosmeieriet og TINE som samarbeidspartnere. De deltok også under arrangementet med hver sin stand med smaksprøver og ansiktsmaling. I tillegg til sprelske og spretne kuer fikk publikum hilse på sauer, lam, kalver, kaniner og grisunger ute på tunet. De mer teknisk interesserte fikk mulighet til nærkontakt med både traktor og TINEs melkebil.

DSC 1772

Det var også salg av økologiske småplanter fra drivhuset på Skjetlein. Sør-Trøndelag Bondelag, Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag og Oikos Sør-Trøndelag stilte også med hver sin stand, sistnevnte med fokus på ville vekster og egen økosti (quiz om økologisk landbruk) ved Ane Marit Willman fra Oikos Trøndelag.


Åpen Øøologisk gård
Åpen økologisk gård er et samarbeid mellom Oikos og Biologisk Dynamisk Forening. Det har blitt arrangert siden 2011, stort sett i månedene august og september. I år har 34 gårder over hele landet meldt seg på som arrangører.  Programmet er ennå ikke klart, men følg med på vår hjemmeside og i lokalmedia så finner du et arrangement nær deg.


Omtale av kuslippet på Skjetlein i Adresseavisen her.


Tekst: Jens Petter Homleid
Alle foto: Lars Olav Stavnes

Annonsører

Samarbeidspartnere