Populært med økologisk vin

31.05.2013
Vi drikker stadig mer økologisk vin her i landet. I følge tall fra Vinmonopolet har omsetningen av økologisk vin økt med 167 % fra 2008 til 2012. Det siste året har det vært stor vekst innen økologisk hvitvin, rosevin og musserende vin.

-Ren smak er kjennetegnet på økologisk produksjon, sier Regine Andersen, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge. Hun mener smak og ekte naturlighet er hovedgrunnene til at flere velger økologiske drikkevarer. -Når vi vet hvor mye ugunstige kjemiske stoffer som brukes i dyrking og prosessering av vin, er det flott at flere forbrukere får øyne opp for dette og velger økologiske og biodynamiske alternativer, sier Andersen.

Økologisk rødvin gikk litt tilbake i 2012 etter å ha økt mye de siste årene, med en fordobling fra 2008. I tillegg til den store veksten innen økologisk hvitvin, rosevin og musserende vin, er det også kommet økologisk druebrennevin og whisky hos Vinmonopolet. Begge har hatt stor salgsøkning i 2012. Det samme gjelder økologisk akevitt, som Vinmonopolet har solgt i flere år. Omsetningen av økologisk sterkøl har gått litt tilbake, mens alkoholfrie økologiske drikker har hatt høy vekst.

Tall fra Vinmonopolet, liter solgt, økologiske produkter

Varegruppe

2008

2009

2010

2011

2012

Rødvin

404 910

466 888

606 743

899 607

867 766

Hvitvin

101 392

127 789

215 784

256 581

303 679

Rosévin

1 463

68

11 188

19 818

74 564

Musserende Vin

2 885

15 945

27 454

30 318

68 188

Akevitt

12 014

15 497

20 279

27 136

34 064

Øl

949

23 085

28 109

27 673

22 030

Fruktvin

126

2 479

6 014

7 842

8 811

Alkoholfritt

236

249

6 568

Druebrennevin

71

114

1 679

1 974

6 420

Whisky

22

22

13

29

2 002

Aromatisert Svakvin

2 989

3 407

1 600

Fruktbrennevin

585

Vodka

4 012

3 291

510

Sherry

268

172

Øvrig Sterkvin

16

52

154

Muss. fruktvin

114

Øvrig Svakvin

17

Portvin

38

15

18

3

7

Gin

1 304

407

1

Totalt

523 870

651 903

925 835

1 278 654

1 397 251

Tilsvarende vekst i Danmark

Nye tall fra Danmarks Statistikk viser at salget av økologisk øl, vin, sterkvin og cider har økt med 90 prosent fra 2008 til 2012. I samme periode økte salget av økologisk sjokolade med 109 prosent.

Den 4.juni blir det ost- og vinsmaking med vekt på økologiske produkter. Norske Vinklubbers Forbund (NVkF) i samarbeid med Slow Food Norge og Bondens marked ønsker deg velkommen til den årlige Mat- & Vinmessen i Gamle Logen. Messen er Norges største i sitt slag med over 50 utstillere innenfor mat og vin.

Se mer her: http://www.matogvinmessen.no/

Annonsører

Samarbeidspartnere