Positiv utvikling for økomat

22.10.2013
Forrige uke ble den årlige Økologifagdagen arrangert av Nofima. Statens Landbruks-forvaltning, Bama og TINE melder alle om veldig positiv salgsutvikling for økovarer.

Kraftig salgsvekst for økologisk mat

Salget av økologisk mat økte med over 15 prosent fra 2011 til 2012 og tallene ser ut til å vise at økningen fra 2012 til 2013 er på cirka samme nivå, sa Bjørn Huso fra Statens Landbruksforvaltning (SLF). Huso sa at økt fokus på kvalitet blir uttrykt gjennom større etterspørsel etter kortreist, mindre bearbeidet og ferskere mat. Dette kunne også Magne Tuxen fra Bama Storkjøkken AS bekrefte. Bama har i følge Tuxen hatt en volumvekst på 28 prosent i fjor og 46 prosent så langt i år. - Produktene er fantastiske, de er bedre enn noen gang, sa Tuxen entusiastisk.

Salget av TINEs økologiske lettmelk har økt med 67 % så langt i år, kunne Unn Grønvold Nikolaisen melde. Dette er veldig viktig, melken er bærebjelken i TINEs produksjon, sa Grønvold Nikolaisen. Hun sa også at de to nye produktene smør og ekstra lett melk, foreløpig er lite tilgjengelig i butikker. Bare 8 prosent av butikkene i Norge har det nye økologiske smøret og 12 prosent av butikkene har den økologiske Ekstra lett melken. - Vi kommer med flere produkter dersom det etterspørres, det er det ingen tvil om, mente Grønvold Nikolaisen. Oikos spurte om det er mulig at det kommer en økologisk brunost, siden dette har blitt etterspurt av flere store kunder. - Det er ikke umulig, men helmelk og fløte er nok mer etterspurt, svarte Unn Grønvold Nikolaisen.

Mål om 100 prosent økomat til svenske skolebarn i Södertälje

Oikos har flere ganger tidligere skrevet om satsing på økomat i både Sverige og Danmark, som ligger langt foran oss i Norge. På økologifagdagen hadde Nofima fått Matsjefen i Södertälje kommune, Sara Jervfors til å komme. Jervfors fortalte om kommunens satsing på 100 prosent økologisk og lokal mat, men satsingen er ikke tidfestet. De jobber for å øke andelen økologisk hele tiden, og er i dag på ca 46 prosent. Satsingen foregår uten å øke budsjettet. Det handler om å involvere barna i matlagingen, ha tilberedelseskjøkken på alle enheter, jobbe konkret med matsvinn, ingen bruk av halv- eller helfabrikata, ha minst en utdannet kokk i hvert kjøkken og sørge for utdanning for øvrig personale.

5 på økofagdagen

Trine Ha, SLF

Trine Ha, Statens Landbruksforvaltning, avd. Handel og industri

1. Hva er ditt økologiske favorittprodukt?

Det er vanskelig å velge bare ett produkt, jeg må si frukt og grønnsaker, og egg.

2. Hva er dine viktigste grunner til å kjøpe økologisk?

miljø og dyrevelferd.

3. Dyrker du noe selv?

nei, men jeg får en del fra foreldrene mine, de har bedre muligheter for å dyrke enn meg.

Mette Løfblad, Compass Group

Mette Løfblad, Utviklingssjef, Compass Group

1. Hva er ditt økologiske favorittprodukt?

Det er bakevarene til Kolonihagen!

2. Hva er dine viktigste grunner til å kjøpe økologisk?

Etikk og dyrevelferd for noen produkter og smak og ærlighet for andre.

3. Dyrker du noe selv?

Ja, vi har parsellhage på Geitmyra. Det er så moro å se kretsløpet - da henger verden sammen!
Skulle gjerne blitt bedre på dyrking, foreløpig er det litt "mini-grønnsaker" : )

Hege Sætra, Odd Langdalen frukt og grønt engros AS

Hege Sætra, produktutvikler, Odd Langdalen Frukt og Grønt Engros AS

1. Hva er ditt økologiske favorittprodukt?

Brokkoli.

2. Hva er dine viktigste grunner til å kjøpe økologisk?

Ren mat uten giftstoffer, og miljø.

3. Dyrker du noe selv?

Nei, har ikke anledning på bosted, men hadde tomatplante på terrassen i sommer : )

Unn Grønvold Nikolaisen, TINE

Unn Grønvold Nikolaisen, kategoridirektør, TINE

1. Hva er ditt økologiske favorittprodukt?

Det er lettmelka, den bruker jeg mest.

2. Hva er dine viktigste grunner til å kjøpe økologisk?

Jeg er personlig opptatt av hvordan vi produserer mat i Norge og bevissthet rundt dette. Da er økologi et viktig element.

3. Dyrker du noe selv?

gressløk og jordbær, og rabarbra er på vei inn : )

Jon Tomassen, Nortura

Jon Tomassen, Marketingsjef Nortura.

1. Hva er ditt økologiske favorittprodukt?

Leverpostei.

2. Hva er dine viktigste grunner til å kjøpe økologisk?

Vi trenger et øko-engasjement i Norge, det er ikke vanskeligere enn det.

3. Dyrker du noe selv?

nei, men jeg handler økologisk fra nabogårder og på Bondens marked.

Økologifagdagen er en del av Økologiprogrammet som administreres av matforskningsinstituttet Nofima på vegne av SLF (Statens Landbruksforvaltning).

Annonsører

Samarbeidspartnere