Prismatch: økologisk til samme pris

25.04.2017
Handleriet.no i Bærum er en nykommer blant supermarkedene på nett. De satser spesielt på grønnsaker og på økologisk mat. Deres økologiske utvalget vokser, og nylig lansert de prismatch på 40 økologiske produkter mot tilsvarende produkter hos Rema 1000. Forskjellen fra en tradisjonell prismatch er at Handleriet.no ikke bare matcher prisen på et identisk produkt, men med et tilsvarende økologisk produkt.

Godt utvalg i økologiske produkter begynner å bli anerkjent som et viktig konkurransemiddel og et tydelig signal om satsing på bærekraft, men inntrykket er at når det kommer til lokkevarer, tilbud og kampanjer, brukes økologiske varer sjelden. Et unntak var Kiwis fjerning av momsen på økologisk i 2012. Økologiske produkter er heller ikke med i VGs matbørs. En prismatch med økologiske produkter, der resultatene presenteres for oss forbrukere, er så langt vi kjenner til noe nytt – og spennende.

De 40 produktene
Du finner prismatchen her. Den oppdateres hver 14. dag. Antall økologiske produkter hos Handleriet.no har økt til ca. 250 siden sist vi sjekket. Blant produktene som sammenlignes, er mange av velkjente merkevarer, men Handleriet.no selger også det svenske merket Favorit. Favorit er representert i prismatchen med bla. olivenolje, pasta, ris, bønner, havregryn og syltetøy. Ferdigretter fra Raske Retter matches mot Toro og Hipp barnegrøt mot Semper. Her er noen eksempler fra andre produkter:

Økologisk banan til 4,70 pr stk og appelsin til 4,90 pr stk
Økologisk agurk til 13,90 og tomat til 2,50 pr stk
Økologisk 0,7 % lettmjølk fra Røros til 12,90 pr liter
Økologisk Norvegia 27%, 500 g fra Tine Norvegia til 54,80 pr stk
Økologisk hvetemel Siktet, 2 kg til 19,30 pr stk
Økologisk jordbærsyltetøy Favorit, 400 g til 23,90 pr stk

Geografi
Handleriet.no leverer foreløpig bare i området Asker, Bærum og deler av Oslo vest. 123 Levert som også satser på økologisk, dekker hele Oslo og et større område av Østlandet. I og rundt Oslo finnes også Kolonial.no og Retthjem.no. Full oversikt over supermarkeder på nett ellers i landet har vi ikke, men det er relativt begrenset og vi kjenner ikke til noen som satser på økologisk. Ren Mats Økoguide viser i midlertid at økologsike matkasser på nett stort sett finnes i alle de større byene, og antall økologiske gårdsutsalg er imponerende.

Supermarked på nett ikke med
I følge Landbruksdirektorates rapport om produksjon og forbruk av økologisk mat som ble lansert 17. mars, ble det solgt økologisk mat for ca. 2,5 milliarder gjennom dagligvarehandelen og ca. 0,5 milliarder gjennom andre kanaler som storhusholdning, bondens marked etc. Netthandel gjennom supermarkeder på nett, inngår ikke i disse tallene, men om den fortsetter å øke som den har gjort de siste par årene, kommer den kanskje med, den også.


Du kan lese mer om økologisk handling i vår nettsak med butikkbetraktninger her.


Tekst: Jens Petter Homleid
Foto: Handleriet.no

Annonsører

Samarbeidspartnere