Prissetting på økologisk mat - tilfeldig eller bevisst?

08.09.2009
– Variasjonene er svært store, både hva pris og utvalg angår, forteller markedssjef i Oikos, Kersti Mathiassen. – Vår nye pristest viser at i dyreste butikk måtte man i uke 34 betale 57 % mer for en kg økologisk gulrot enn i billigste butikk, mens prisen på økologisk gulrot var 25 % høyere i en butikk i Bergen, enn i en tilsvarende butikk i Oslo.

Oikos, fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, gjennomfører både pris- og utvalgstester i norske butikker.  - Prissettingen kan nærmest virke litt tilfeldig, kommenterer Mathiassen. - Som produsent- og forbrukerorganisasjon reagerer vi på at enkelte priser økovarene så høyt at de skremmer forbrukerne vekk og dermed gjør det vanskeligere for folk å leve mer miljøvennlig og bærekraftig.

 

 

Ok at det er litt dyrere, men...

Å luke en økologisk gulrotåker, for å bli kvitt ugraset, er mer arbeidskrevende og dermed dyrere enn å sprøyte med kjemiske-syntetiske sprøytemidler. De fleste forbrukere er derfor enig i at bonden skal ha betalt for merkostnad knyttet til de mindre forurensende, men mer arbeidskrevende metodene som benyttes i økologisk drift.

 

Det samme gjelder i forhold til dyrevelferd. Skal dyrene, alt fra fjørfe og svin, til storfe og sau ha større plass inne og ute enn konvensjonelle dyr, må økobøndene investere mer i for eksempel fjøsbygg og tilrettelegging av utearealer. Og når man under bearbeiding bruker færre tilsetningsstoffer, slik at varene inneholder mindre "fyllstoffer", er en viss prisforskjell mellom konvensjonell og økologisk naturlig, men hvor stor skal den være? Og hva med prisforskjellene mellom kjedene?

 

Skummer fløten?

Økologisk lettmelk er over 2 kroner dyrere pr liter i ICA Nær, Centra, Ultra og Coop Mega, enn i Rema 1000 og Coop Extra. Prisforskjellen mellom økologisk og konvensjonell lettmelk i butikkene, varierer også. Rema 1000 og Coop Extra tar kr 2,80 mer for en liter økomelk, enn konvensjonell (tilsvarende 22 %), mens hos Ultra, ICA Nær og Coop Mega er forskjellen mellom økologisk og konvensjonell lettmelk ytterligere 60 øre mer pr liter (25 %).

 

- Etter det jeg har hørt, koster økomelka kr 1,25 mer i innkjøp til butikk, mens ut av butikk er altså forskjellen fra kr 2,80 til kr 3,50, kommenterer Mathiassen.

 

Men lettmelken er ikke meieriproduktet med størst forskjell, det er den økologiske Norvegiaen. Hos Ultra og Centra tar de 26 kroner mer pr kg enn hvis du går til ICA Supermarked, som er billigst. - I tillegg har vi sett en veldig høy prisøkning på dette produktet, forteller Mathiassen. På 38 uker økte prisen med over 40 % i Meny, mens ICA hadde den laveste prisøkningen med rundt 20 %. - Mot konvensjonell Norvegia blir prisforskjellen på opp mot 60 % i Centra og Ultra. Slike prisforskjeller på matvarer man bruker hver dag, er vanskelig å forstå for kundene.

 

 

Større variasjoner i frukt og grønt

Oikos' sammenligning av priser på økologisk frukt og grønt i de ulike kjedene, viste prisforskjeller på mellom 50 og 90 %. - Med så store prisforskjeller skulle man nesten tro at vi har sammenlignet tilbudspriser i en butikk med fullpris i en annen, men det har vi ikke, forteller Mathiassen.

 

Se Oikos' pristest for økologisk frukt og grønt her.

 

- Rema 1000 kommer bra ut prismessig på de varene de har, men utvalget er svært begrenset, forteller Mathiassen. - Økologisk gulrot og potet skal i prinsippet være å finne i de fleste Rema-butikker, mens økologisk eple og banan kun føres av noen få butikker, fortrinnsvis i Oslo-området. Man kan dermed ikke følge kostholdsrådet om fem porsjoner med variert frukt og grønt om dagen, hvis man handler hos Rema 1000 og foretrekker økologiske varer. Da kommer man lengre hos Coop-kjedene Extra, Prix og Obs!, men det beste utvalget må man i fullsortimentsbutikkene for å få, dvs Coop Mega, Meny, ICA Supermarked og Ultra.

 

Både pris og utvalg varierer også mye fra region til region. En test av Meny-butikker i Bergen og Oslo, viste at økologisk gulrot, potet, brokkoli, kålrot og banan var mellom 25 og 35 % dyrere i Meny-butikken i Bergen, enn i Oslo. - Regionale prisforskjeller er ikke unikt for Meny, men det interessant er at vi ikke fant slike prisforskjeller på de konvensjonelle variantene, forteller markedssjefen. - Av disse fem sortene var det kun kålrot som i den aktuelle uken kostet 3 kroner mer pr kg i Bergen enn i Oslo.

 

Statsråd Lars Peder Brekk (th) sammen med Løvli i Godt Brød (Oikos bilde)

Støtte til Brekk

Oikos støtter kritikken landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har rettet mot dagligvarehandelen, om overprising av enkelte økologiske varer. Hvis markedet skal ha den ønskede utviklingen, er det viktig at kundene ikke skremmes bort av noe som tidvis ser ut som ublue prispåslag.

 

 

 

Andre priseksempler fra Oikos' butikktester:

  • Økologisk squash hos ICA Supermarked kostet kr 12,90 pr stk, mens man måtte betale kr 16,90 pr stk for den konvensjonelle squash hos Meny og Ultra (de har ikke øko-squash i sortimentet)
  • Økologisk ytrefilet fra Norgården kostet kr 319,- pr kg hos Meny, mens hos Centra var prisen kr 349,- pr kg for nøyaktig samme vare.
  • Økologisk og konvensjonell indrefilet kostet det sammen hos Centra, kr 399,- pr kg.
  • I uke 34 kostet en pose med økologiske gulrøtter på 750 gram kr 29,90 hos ICA (hvilket gir kr 39,86 pr kg) . Fra og med uken etterpå har de solgt kilosposer til kr 29,90.
  • Flere kjeder tilbyr nå økologisk rapid- og crispisalat i potter. Disse koster bare 1 kr mer som økologisk, enn de gjorde som konvensjonell.
  • Coop Megas nye ferske, økologiske urter koster fra kr 14,90 til kr 16,90 pr potte (9 cm). De konvensjonelle pottene var litt større (12 cm) og kostet kr 29,90.

 

 

 

Pristesten ble gjort i uke 34 i butikker tilhørende 15 ulike profilhus.

Annonsører

Samarbeidspartnere