Proteinrik og mager - all skjørost er nå økologisk

27.01.2011
Rørosmeieriet blir alene om å lage skjørost i Norge fra 1. februar i år, dermed blir også all skjørost i Norge økologisk. Rørosmeieriet satser offensivt på skjørosten og har ambisjoner om en dobling av produksjonen. – Skjørosten, som er både mager og proteinrikt ,burde ha et stort potensial, sier markedssjef i Oikos- Økologisk Norge, Kristina Alnes. Oikos synes det er flott at dette produktet nå blir heløkologisk og tror Rørosmeieriet vil lykkes i sin satsning.

Rørosmeieriet har bare hatt en konkurrent og det var Tine. Tine legger ned produksjonen i sitt meieri i Trysil i januar i år.  - Det vil få stor betydning for oss, skjørosten er lønnsom for Rørosmeieriet nå. Når vi blir alene, regner jeg med at vi dobler produksjonen vår fra 12,5 tonn til 25 tonn allerede i år. Det vil si at vi tar over markedet som Tine hadde for skjørost, sier meieribestyreren.  Litt lengre frem i tiden håper han på ny dobling av produksjonen til totalt om lag 50 tonn i året. - Når vi blir alene om et så tidsriktig produkt som skjørost, blir det så bra for oss at jeg kjenner kribling i magen, sier Trond Vilhelm Lund.

 

 

- Skjørost er som skapt for folk som følger trendene i tiden - proteinrik og mager, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund, mens han tar seg en proteinshake med skjørost. Foto: Rørosmeieriet

Trenden i tiden

Rørosmeieriet satser på skjørosten i en tid der folk flest blir stadig mer opptatt av sunnhet og helse. -  Skjørosten er et godt, gammelt produkt, samtidig som det er tidsriktig; proteinrikt og magert. Skjørost inneholder svært mye proteiner. Spiser man 100 gram skjørost, får man i seg over 20 gram proteiner, men nesten ikke noe fett eller sukker. Skjørosten er med andre ord ikke bare proteinrik, men svært mager, noe som skyldes at den er laget av skummet melk. Proteininnholdet i skjørost er så stort, at meieribestyreren sammenligner skjørost med proteinpulver som brukes til kosttilskudd. - Jeg tror stadig flere vil spise fersk mat, som skjørost, i stedet for å bruke proteinpulver, sier meieribestyreren.

 

Proteinshake på demo

Trond Vilhelm Lund spiser skjørost nesten hver dag, akkurat slik fotballspillerne i Rosenborg har gjort i lang tid. Her er en av meieribestyrerens favoritter:

- Jeg lager en smoothie som består av Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, bær, banan, skjørost og litt eplejuice, nesten akkurat som den fotballspillerne i Rosenborg får servert av sin kokk. Når jeg skal gjøre den ekstra god, har jeg også i litt vaniljeis, sier han.

Denne smoothien serverer Oikos på demo de neste ukene, med forhåpning om å inspirere flere til å benytte seg av det sunne og gode produktet.  

 

En proteinshake som denne i glasset, inneholder blant annet skjørost, tjukkmjølk og bær. Foto: Rørosmeieriet.

Historisk sus

Skjørost har historisk sus fra seterlivet for flere hundre år siden. Den første skjørosten ble solgt på Røros tidlig på 1700-tallet. Da budeiene var på setrene om sommeren, tok de vare på all melka fra kua. Først drakk de fersk melk, men det ble mye melk til overs. Budeiene skummet fløten av melken, dermed fikk de skummet melk, som de syrnet og laget skjørost av. Rørosmeieriet følger samme metode nå som den gang. - Hos oss syrner vi melka 17-18 timer og varmer den opp forsiktig til melka "sprekker". Ostemassen løftes ut av mysa, noe av hemmeligheten med god skjørost er å gjøre dette på riktig tidspunkt.

Det handler om tradisjoner. - Skjørost passer kjempegodt for Rørosmeieriet som ønsker å ta vare på god, gammel kultur fra Røros-traktene. Jeg er overbevist om at mange av dagens forbrukere vil ha mat med historie - en egen identitet, sier Lund.

 

Økologisk og naturlig

Ekte. Naturlig. Økologisk. Melken som brukes til å lage skjørost, kommer fra gårder som driver økologisk, uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. Ekstra strenge krav stilles til dyrehold på disse gårdene. -Økologisk melk er den beste råvaren vi kan få. Derfor kan vi lage skjørost med god kvalitet. Vi i Rørosmeieriet lager skjørosten uten å bruke konserveringsmidler eller kunstige tilsettingsstoffer. Skjørosten fryses heller ikke ned. Derfor er skjørost fra Rørosmeieriet alltid fersk med sin friske og syrlige smak, sier meieribestyrer Trond Vilhelm Lund.

Annonsører

Samarbeidspartnere