Rapport fra Landsmøtet 2010: Årets Meitemark: Gjermund Stormoen, Oikos-ambassadør: Aage Steen Holm, Bølgen og Moi med økofestmat m.m.

23.03.2010
Alt på veien til Landsmøtet fikk delegatene en positiv overraskelse ved å finne økologisk og Fairtrade kaffe på toget mellom Oslo og Kristiansand. Etter dette ble alt økologisk. Ikke minst ble økologisk merking og landbrukspolitikk drøftet grundig. Her får du noe av det viktigste fra landsmøtet 2010!

Menyen introduseres på Bølgen og Moi i Kristiansand. Aldri hadde de visst så mye om det de serverte, fortalte restaurantsjefen. Resultatet ble en suksess. Foto:Oikos.

Geirmund Øglend ble valgt til ny nestleder i Oikos. Øglend driver økologisk gård i Sandnes i Rogaland. Her under innledning om landbrukspolitikk på Scandic Hotell.

 

Scandic med mer

Scandic Hotell i Kristiansand var selvsagt miljøfyrtårnsertifisert og økologisk frokost lå inne i deres standardopplegg. Avtroppende Oikos-styreleder Kristen Ulstein hadde i sin Grønn Hverdag-tid vært med på å introdusere grønnere hotelldrift. Nå kunne han høste litt resultater. På dette Scandic-hotellet er det Egon restaurant som driver matserveringen for hotellet. 

 

Hold dere fast, Egon gikk langt ut over avtalen de har med Scandic om økologisk frokost.  Alle måltider på Egon i Kristiansand var denne helgen basert på økologiske råvarer.  Og maten ble servert med sørlandsk smil. Under frokosten stod det store dispensere med økolettmelk og økologisk eplejuice, og man kunne velge mellom mye økologisk pålegg, frukt og grønt.  Hadde de på Egon hørt rykter fra Bama om at 9 av 10 som klager på emballasjen på mat var økologiske forbrukere? Her ble økofolket mottatt med stor service og god mat, her var 10 av 10 veldig fornøyd. 

 

Ren Mat i byen

Her er redaktør i Oikos sitt magasin Ren Mat, Marte R Ulltveit-Moe til venstre utenfor inngangen til kontorlokalene midt i Kristiansand. 


I snart to år har Ren Mat hatt kontor i Kristiansand. I økologisk ånd er aktiviten spredd. Ren Mat er samlokalisert med hovedkontoret for Miljøfyrtårn i Norge.  Byen har også en intim og hyggelig økologisk butikk. Coop Mega ble også testet, de hadde ganske godt utvalg. Det er altså ingen grunn for bevisste Kristiansandere å springe på lavutvalgsbutikker i sentrum.


Her har Gjermund Stormoen (til høyre) fått hedersprisen "Årets Meitemark", fra avtroppende styreleder i Oikos Kristen Ulstein.

 

Hederspris til Gjermund Stormoen

Debios daglige leder Gjermund Stormoen var med på fagseminaret på fredagen og landsmøtet på lørdagen.  En hovedsak på møtet var drøfting av økologisk merkestrategi.  Her var det innledning fra den økologiske verdensorganisasjonen, IFOAM, som Oikos er medlem av, KRAV i Sverige, Berit Swensen i Oikos og Gjermund Stormoen senere på fredagen.

 

På festen på lørdagen ble Gjermund Stormoen tildelt Hedersprisen Årets Meitemark. Dette er en utmerkelse som Oikos deler ut en gang i året til personer som har gjort en unik jobb for å fremme økologi i Norge.  Gjermund har vært med på å bygge opp økomelkproduktene i Tine og de siste årene har han vært tydelig leder i Debio. Styret og de ansatte i Oikos gratulerer!

På festmiddagen kunne Agder-folket (og noen andre), som var vertskap for landsmøtet, senke skuldrene og nyte maten.

Bølgen og Moi innfridde

Ansvarlig for festmiddagen på Bølgen og Moi fortalte før serveringen at de aldri hadde visst så mye om hvor maten kom fra som i kveld.  De hadde sikret seg leveranser fra en rekke lokale, økologiske produsenter til festmiddagen, som jordskokk fra Oikos Agders leder Morten Bragdø og svinekjøtt fra Raymond Eik i lokallaget Agder Økomjølklag.  De demonstrerte at de kunne behandle råvarene på en meget god måte, flott og godt!

Det gjøres med stil, når noen slås til ambassadør for Oikos.  Her Aage Steen Holm like etter oppnevningen.

Oikos 10 år i år!

Oikos feiret 10-års jubileum i Kristiansand.  Kristian Ormset fortalte litt om det som skjedde før starten for 10 år siden og Aage Steen Holm holdt en historisk tale om viktige ting som var skjedd i hans periode som ansatt i Oikos fra 2002 til 2008.  Etter dette ble han på grunn av sin store innsats og betydning i Oikos slått tl ambassadør for Oikos.  Dermed ble han den andre Oikos-ambassadøren i verden, etter tidligere markedssjef Kersti Mathiassen som fikk utmerkelsen før landsmøtet.

 

Ny i hovedstyret fra Bodø, arkitekt Håkon Bø, som nå skal være med å tegne det økologiske Norge.

Godt fornøyde møteledere Kleo Delaveris og Kut Atle Hansen er her i havn med vellykket landsmøtegjennomføring.

 

Andre saker fra Landsmøtet, se ellers på Oikos-siden.

Annonsører

Samarbeidspartnere