Raw Food bølgen stiller krav til grønnsakene

18.04.2010
Bølgen går både internasjonalt og nasjonalt for Raw Food. Og disse bevisste sunnhetsmenneskene velger økologiske grønnsaker. Rotfrukter som rødbeter og kålrot må på plass. Din mat har summert opp at raw food, er vegetarmat som ikke er varmebehandlet, som mener å gi følgende gyldne gevinster: Du får en voldsom energiinnsprøytning. Du får penere og sunnere hud. Du får bedre fordøyelse. Du går ned i vekt. Du reduserer risikoen for å få hjertesykdommer. Du kommer til overmål til å bli mer kreativ og positiv.

Raw Food bok finnes også på norsk.
 Martin Danielsen fra Kjærgartneri kan levere økologiske grønnsaker til Raw Food-folket.  Bilde KSL Matmerk.

 

Trend fra Hollywood

Den friskeste, i alle fall i betydningen nyeste, næringslivsstilen kommer selvfølgelig fra Hollywood og californisk fitnessmiljø.

 

 

Slik ser det ut når du vil handle økologiske grønnsaker på Organic Market i Paris

Veganske råvarer

Tilhengerne av raw food sverger ikke til sushi, men til vegetariske, nærmere bestemt veganske råvarer (uten ost og egg) som ikke varmes opp til mer enn drøyt 40 grader, helst ikke varmebehandling i det hele tatt. Noen kaller seg råveganere.

Kostholdet skal hovedsakelig bestå av økologiske grønnsaker, om ikke uberørt av menneskehender, så i alle fall uberørt av stekespade og kokekar, skriver http://www.dinmat.no/

Poenget er at med varmebehandling frarøves råvarene en rekke vitaminer, samt enzymer som fordøyelsen er avhengig av. Energien blir brent opp, ikke omdannet til fett.

 

Hold an mener Ekern

Vi er mange som klør i fingrene etter å håne slike ytterliggående kostholdsfanatikere, men hold an. Vi kan godt opplyse om at det er nettopp ved å finne opp ilden og varmebehandle føden vi mennesker har utviklet en overlegen hjerne skriver Yngve Ekern for Din Mat.

 

Grilling og koking har gitt oss en særskilt tilgang til proteiner. Men vi kan for skams skyld også innrømme dem noen poenger.

 

Utstyret

Det hjelper å ha et skikkelig råkostjern, og enda bedre er det å ha en såkalt mandolin, en grønnsakskutter, som snitter råvarer i tynne skiver og juliennestaver.

En maskin som presser grønnnsaksjuice kommer også godt med.

De råeste proffene holder seg også med en såkalt dehydrator, liknende en varmluftsovn som varmer til 40 grader.

 

Ny råkost koster best og den kan sprites opp med ingefær og litt kanel i dressingen.

 

 

Her er link til en større sak hos Din Mat med flere oppskrifter 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere