Rekker ikke å lage sunn mat

19.01.2011
Flere nord-amerikanere enn folk i andre verdensdeler mener at sunn mat ikke smaker godt, kommer det fram i en rapport fra Nielsen Company om globale mattrender. Men det er ikke derfor folk i verden ikke handler mer sunn og økologisk mat. Nielsen har undersøkt innkjøpsvanene til 27 000 forbrukere i 55 ulike land. Hovedfunnet er at mennesker i hele verden ønsker å spise sunt, og er positive til miljøvennlig og økologisk mat.

Figuren viser hvorfor folk kjøper økologisk mat og er laget ut fra Nielsen Companys undersøkelse av 27 000 forbrukere i 55 ulike land i 2010. Kilde: Nielsen.


Har det for travelt til å spise sunn mat

Prisen på sunn mat er ikke hovedgrunnen til det lave salget, det er tidsklemmen.  Folk sier at de ikke rekker å kjøpe eller lage sunn mat.  For en av tre er dette den verste hindringen, og hovedgrunnen til at de ikke spiser sunnere. Andre hindringer for valg av sunn mat er forvirring om hvilken mat som egentlig er sunnest og mest bærekraftig produsert. For 33 % er prisen et viktig hinder. 

 

Økologisk mat har økt tillit

Økologisk mat, som produseres uten syntetiske innsatsmidler og kunstige tilsetningsstoffer, har fått mye mediaomtale de siste årene, med god grunn: 40 prosent av forbrukerne i undersøkelsen er positive til økologisk mat, særlig gjelder dette i Asia med nesten halvparten som handler økologisk. Latin-Amerika, Midt-Østen/Afrika/Pakistan ligger litt under dette tallet med cirka 43 prosent. USA ligger langt under snittet, med 24 %, og her i Europa ligger tallet på 34 % av forbrukerne som foretrekker økologisk.

 

Det er mange årsaker til at folk velger økologisk mat. Grunner oppgitt i undersøkelsen er troen på at det er sunnest, inneholder mest næringsstoffer, smaker bedre, sprøytemiddelfritt, miljøvennlig, og uten GMO.  Videre oppgitte grunner er at økomaten oftest er basert på lokal produksjon, og at mange forbrukere ikke ønsker å støtte industrielt landbruk.

 

Velger en ofte hurtigmat kan det være en trussel mot egen sunnhet, sier Kristna Alnes i Oikos - Økologisk Norge.  Det er mye god smak, sunnhet og gode økologiske varer velge mellom i en rekke butikker, sier hun og nevner Meny, Mega, Ultra og Obs som eksempler på det.  Foto: Oikos.
 
 

Kampen mellom sunnhet og tidsklemma 

 -Jeg husker Ingrid Espelid Hovik kom med et godt råd en gang når det gjelder tidsklemma og matinnkjøp.  Hennes råd var å ha en ekstra nistepakke eller spise litt før en gikk fra jobben for å handle, dermed vil en lettere handle mat ut fra ernæring og miljø og ikke så mye ut fra at noe skal lages fort, sier Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge.  Det er selvsagt fullt mulig å lage sunn mat fort når en trenger det, vi lar oss derimot fort forlede av alle ferdigproduktene som skal "bare" skal varmes opp. 

 

Hun innrømmer at tallene fra Nielsen Company at folk ikke kjøper sunn og økologisk mat på grunn av opplevd tidskklemma er en utfordring som hun også tror gjelder i stor grad i Norge. Derfor vil vi i Oikos bidra med informasjon om hvordan en skal ballansere fornuftige matkjøp og tidsklemma, sier hun.  Hennes egen erfaring er at når matinnkjøpene er planlagt vil en lettere unngå hurtigmat-grøften.

 

Kilde: Nielsen Company. 2010

Gode tisp om sunne matvaner

Opplysningskontorene som http://www.frukt.no/ har laget et utmerket hefte med en rekke tips og informasjon om kosthold.  Dette heftet finner du her 

Annonsører

Samarbeidspartnere