Rekord for heløkologiske Rørosmeieriet

20.08.2013
I juli satte Rørosmeieriet ny rekord i salg av både skjørost og tjukkmjølk. Salget økte henholdsvis med 24 prosent og 13 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. - Det er inspirerende for hele det økologiske miljøet i Norge at det går så godt med flaggskipet Rørosmeieriet, sier seniorrådgiver i Oikos - Økologisk Norge, Maiken Sele.

Ren mat og tradisjonskost
Det er stadig mer fokus på ren mat og tradisjonskost og i dette bildet passer skjørosten med sine
røtter tilbake til vikingtida, godt inn. På Rørosmeieriets stand under Trøndersk Matfestival var det
stor interesse for nettopp skjørosten. Nye grupper forbrukere bruker skjørosten som en
ricotta eller kvarg, for eksempel i salater, fruktsalater, pannekaker, omeletter og kjøttfarsedeiger
eller på samme måte som cottage cheese.


Økologisk Skjørost
Økologisk Skjørost er fersk ostemasse produsert av syrnet skumma melk og melkesyrekultur, helt
uten andre tilsetninger. Navnet kommer at det gammelnorske ordet ”skyr” som betyr sur. I
Rørostraktene er dette tradisjonelt en typisk sommermat som serveres med tjukkmjølk og/eller
rømme med sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat.


Osten er en skikkelig ”proteinbombe” med hele 21% protein; sunn, mettende og med kun 0,6% fett
og 97 kcal/100 g.


Økologisk Tjukkmjølk fra Rørrørosprodukteros
Økologisk Tjukkmjølk fra Røros er produsert av økologisk lettmelk og tettekultur. Bakteriekulturen som brukes på Rørosmeieriet er flere hundre år gammel. Denne form for syrning gjør at melka kun er lavpasteurisert og ikke homogenisert. Melka har en naturlig mild, syrlig smak, den har en tjukk og litt seig konsistens.

Økologisk Tjukkmjølk finnes i to versjoner, naturell og med blåbær. Foto Rørosmeieriet.

Ny leverandør av økomelk - Godt samarbeid med TINE Råvare

Rørorsmeieriet har også fått en ny leverandør av økologisk melk, slik at de kan utvide produksjonen sin.
Meieribestyrer Trond V. Lund fikk 12.august gleden av å overbringe nyheten til Harald Kjøllegaard på
Kjølle Gård. –Vi har ventet lenge på denne dagen og er glade for at mjølka vår nå endelig skal
brukes til økologiske produkter, sier Kjøllegaard.

Kjølle Gård har drevet økologisk siden 2002, men mesteparten av melka har frem til nå gått på tank
sammen med konvensjonell melk. Per i dag produserer Kjølle Gård 100 tonn økomelk, men vi har mål om å komme opp på 250 tonn melk i året på sikt, sier Kjøllegaard.

Meieribestyreren benytter også anledningen til å skryte av samarbeidet med TINE Råvare, som på kort tid har besluttet og satt i verk leveransene fra Kjølle Gård og slik sikrer lokal økomelk til Rørosmeieriet.

Hvordan få tak i?

Produktene til Rørosmeieriet distribueres til dagligvarehandelen, storhusholdning og industrikunder over hele landet, bla. via TINE, ASKO, Eugen Johansen, Rema, Nær-Engros, Lokalmat og Rørosmat. Det burde derfor være mulig for de aller fleste, både butikker og storkjøkken, å ta inn produktene. - Det er bare å etterspørre, oppfordrer Sele.

Om Rørosmeieriet as
Rørosmeieriet er en av de små aktørene i meieribransjen, samtidig som de er nest størst på
økologiske meieriprodukter i Norge. Ved oppstarten av Rørosmeieriet i 2001 var det 4 ansatte, per i
dag er det 15 ansatte ved bedriften. Bedriften er eid av entusiastiske økologiske bønder og
næringsaktører. Rørosmeieriet fremstiller melkebaserte økologiske produkter, basert på økologisk
råstoff fra Rørostraktene.

Kilde: Rørosmeieriet as

Omtale i Handelsbladet

Annonsører

Samarbeidspartnere