Rekordmange nye økologiske produkter

03.02.2009
Mer enn 1600 nye økologiske matvarer ble godkjent i Norge fjor, en økning på 40 prosent i forhold til året før. Det viser en oversikt fra Debio, som kontrollerer og godkjenner all økologisk mat (NW).

 

Det er flere enn Landbruksminister Lars Peder Brekk  (th) og Øystein Løvlie i Godt Brød som har laget nye økologiske produkter i 2008

 

Til sammen finnes det nå 5667 Debio-godkjente økologiske matvarer her i landet.

 

 

- De mange nye produktene viser at markedet fungerer også for økologiske matvarer. Det økte utvalget er et svar på at stadig flere ønsker å spise økologisk mat, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Debio.

 

Pølsebrød med Ø

 

Den største økningen kommer fra brød og bakervarer. I fjor godkjente Debio mer enn 1500 brød og kaker, en tredobling fra året før.

 

- Mer enn 2000 brød og bakervarer kan nå merkes med den offisielle Ø-en. Det reelle tallet er noe lavere, fordi bakerikjedene bruker samme brødoppskrift i flere av sine økologiske bakerier, sier Debio-sjefen.

 

Utvalget og variasjonen er likevel formidabel i forhold til hva vi hadde bare for få år siden. Forbrukerne finner alt fra økologisk loff og landbrød til speltbrød, havrebrød og mange grove sorter. Til og med økologisk pølsebrød er nå i butikkhyllene.

 

Forklaringen er de mange nye økologiske bakeriene. For tre år siden fantes det bare 25 økologiske bakerier her i landet, nå er tallet 95.

 

- Mens det tidligere var mindre og spesialiserte bakerier som bakte økologiske brød, satses det nå voldsomt både i vanlige bakerier og i de store dagligvarekjedene som har egne økologiske bakerier i butikkene.

 

Ø-merket er en garanti for at brødene er bakt av økologisk mel og at det ikke finnes ulovlige tilsetningsstoffer i dem.

 

Bacon og tapasboller

 

Økologisk kjøtt er fortsatt et nisjeprodukt i den store sammenhengen, bare en liten del av kjøttet nordmenn spiser er økologisk. Men utvalget øker raskt.

 

- Vi har godkjent mer enn 300 kjøttprodukter, alt fra økologisk biff og bacon til tapasboller, fårikålkjøtt og mange sorter pølser. Mange av produsentene er små og lokale bedrifter, men veksten i antall produkter er et viktig signal om at stadig flere forbrukerne vil spise økologisk, sier Gjermund Stormoen i Debio.

 

Dovreost fra Tine var et av de nye osteproduktene i 2008 (Bilde Tine)

 

Her er en smakebit av det økologiske utvalget :

Mer enn 2000 sorter brød og kaker

120 sorter ost

22 sorter is

45 sorter kjøttpålegg

43 sorter pasta og spagetti

128 sorter syltetøy og vegetabilsk pålegg

 

Kontaktpersoner:

Daglig leder Gjermund Stormoen i Debio, mobil 906 06 470

Rådgiver Anne Marit Nordskog i Debio, mobil 906 11 283

 

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for Debio og er laget av Elin Bjørnsson.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere