Rekordsalg av importert økogulrot

18.03.2014
For tre-fire år siden hadde vi «overproduksjon» av økologiske grønnsaker her i landet. Siden har etterspørselen bare økt. Det har importen også. - På tide å stimulere norsk økoproduksjon, mener Jon Magne Holten i Oikos - Økologisk Norge.

I fjor økte Bama salget av økologisk frukt og grønt med hele 37 prosent fra året før. Salget av økogulrot, som er et av de store produktene, hadde en volumøkning på hele 38 prosent i Bama-systemet, ifølge Dagligvarehandelen 14. mars i år.

Uke-rekord for økogulrot

Ifølge Statens landbruksforvaltning, økte salget av økologisk frukt og grønt samlet med mer enn 25 prosent første halvår i fjor, sammenliknet med første halvår 2012.

Salgsveksten ser heller ikke ut til å avta. For eksempel i uke 7, nå i februar, solgte Bama hele 80 tonn økologisk gulrot, skriver fagbladet Dagligvarehandelen. Det er ny ukerekord.
Gulrot er et stort produkt i Norge, uansett produksjonsmåte. I januar meldte Statens landbruksforvaltning at salget totalt lå på 600 tonn gulrot i uka.

Import halve året

Gulrot er også en typisk helårsvare. Når det er tomt for norsk gulrot, blir det importert. Allerede tidlig i februar meldte Statens landbruksforvaltning at norsk økogulrot var så godt som utsolgt. Så de 80 tonnene økogulrot som ble solgt både i uke 7 og videre utover våren, er nok i hovedsak import.
Opprinnelse Skottland
står det på gulrotposen fra butikken nå i mars.

Har tatt helt av

- Klarer vi ikke produsere nok økogulrot her i landet til å dekke etterspørselen?
- Norsk økogulrot var det tomt for hos oss allerede i slutten av januar i år, sier øko-gulrotprodusent Jens Kase til oikos.no. Han er produsent i Øko-Rygge og kulturansvarlig for økologisk i Gartnerhallen.


Kase presiserer at han bare kan uttale seg om det salget som skjer via Gartnerhallen/Bama.  I det oikos.no ringer, i midten av mars, er han allerede i gang med å så årets gulrot.

- Norsk økogulrot har topp kvalitet, og salget har i det siste tatt helt av, sier Kase fra traktoren. - Det har jo ikke vært så lett å forutse.

20 prosent er økologisk

- I Bama-systemet er økologisk gulrot nå oppe i en markedsandel på 20 prosent av det totale gulrotsalget, forteller Jens Kase. – Det stemmer at arealene gikk ned noen år, av ulike årsaker, men nå øker vi igjen. I 2013 økte det økologiske gulrotarealet med ca 30 dekar, en økning på om lag seks prosent.


- Når det gjelder økologiske grønnsaker er det sikkerhet for avsetning som er helt avgjørende for økt omleggingstakt, sier Jon Magne Holten, seniorrådgiver i Oikos - Økologisk Norge. - Men det er jo dumt at økoarealene totalt sett går ned her i landet, nå som etterspørselen øker.

Må også stimulere omlegging

- Vi trenger absolutt også ny stimulans til økt omlegging, mener Holten. - Da omleggingstilskuddet i praksis ble borte, ble det ikke så lett å få økonomien til å gå rundt i omleggingsperioden.
- Gode tilskuddsordninger er viktig for økologisk produksjon, understreker han.

Økoprodusent Kase er ikke uenig med Holten. - Vi prøver å gjøre noen nye grep nå, sier han. - Vi økte produksjonen i fjor, og i år øker vi enda mer. Målet er å dekke etterspørselen med norske økogulrøtter hele året, sier Kase fra traktoren.

Gulrotfrøene kommer i alle fall tidlig i jorda i år.

Annonsører

Samarbeidspartnere