Rekordsalg av økobananer i Sverige

16.12.2013
Salget av økologiske bananer i Sverige steg med 50-60 prosent, etter at et analysefirma avslørte funn av sprøytemidler også i fruktkjøttet.

Svenske Testfakta publiserte i august en analyse som viste at konvensjonelle bananer inneholder rester av en lang rekke sprøytemidler, ikke bare i skallet, men også i fruktkjøttet.

Alle de økologiske bananene de hadde analysert, var helt fri for sprøytemidler.

Umiddelbar reaksjon

Endringen i etterspørselen kunne registreres direkte i fruktdiskene, skriver Ekoweb: Coop gikk en periode tom for økobananer og Axfood satte ny salgsrekord.

- Salget av økologiske bananer i Sverige har steget med 50-60 prosent. i forhold til salget på samme tid i fjor, og tendensen ser ut til å holde seg, kunne pressesjef Ingmar Kroon i firmaet Axfood fortelle til Testfakta så sent som i november.

Ikke sett før

Kroon er ikke overrasket , selv om han ikke tidligere har sett en såpass markant og vedvarende endring etter en mat-nyhet. Til Ekoweb sier han at når det handler om helse, og spesielt om noe som barn spiser, da treffer rapporter som dette folk på en spesiell måte.

Like mye i  fruktkjøttet

Fem av stoffene som laboratoriet fant, er det man kaller systemiske. Det betyr at stoffene tas opp og spres i hele planten, slik at giftrestene finnes igjen ikke bare i skallet, men også i den spiselige delen av bananen.

- Analyseresultatene viser tydelig at det er gifter i fruktkjøttet i flere av bananene, og for et av stoffene indikerer resultatene også at det er minst like mye sprøytemiddel i selve fruktkjøttet som i skallet, sa professor i miljøkjemi, Åke Bergman til Ekoweb, da analysesvarene ble publisert i august. Bergman hadde da studert Testfaktas analyseresultater.

Økologisk er giftfri

Ingen av de økologiske bananene som var med i analysen hadde spor etter noen som helst sprøytemidler.

-Så vil man være helt sikker på ikke å få i seg slike giftstoffer, er det bare å kjøpe de økologiske bananene, skrev Testfakta i omtalen av analyseresultatene, da de ble publisert i august.

I snitt var prisforskjellen fem kroner pr kilo, da Testfakta kjøpte inn bananer til analyse. Også i norske dagligvarebutikker er dette et normalt nivå for prisforskjellen mellom konvensjonelle og økologiske bananer. Imidlertid var økologiske bananer billigere enn sammenlignbare ikke-økologiske hos KIWI i Oslo, da dette ble sjekket nylig.

Annonsører

Samarbeidspartnere