Rema 1000 og Arne Magnussen AS presser økoprodusenter

12.06.2009
Rema 1000 har 16.06 kommet med tilsvar på saken. - - - Rema 1000 og eggpakkeriet Arne Magnussen AS presser eggprodusentene for at eggpristilleggene til de økologiske produsentene skal kuttes med 30 %. - Dette vil kunne få dramatiske konsekvenser for de økologiske eggprodusentene og vi ser derfor svært alvorlig på situasjonen, sier daglig leder Reidar Andestad i den økologiske fellesorganisasjonen Oikos.

Bildet. Rema  1000 og eggpakkeriet Arne Magnussen AS presser økoprodusenter. Rema 1000 logo fra Wikipedia

 

 Nytt i økoeggsaken - tilsvar fra Rema 1000

 

Rema 1000 ved innkjøpssjef Tor Erik Aag, har følgende kommentar til saken:

 

"Vi kjenner oss overhode ikke igjen i påstander om press. REMA 1000 er svært positive til økologiske varer, og er avhengige av store volumer for å holde laveste pris til kundene våre. Nettopp derfor ønsker vi å hjelpe produsentene av økologiske egg til større volumer".

Saken under er oppdatert 15.06 etter kontakt med Rema 1000 og Arne Magnussen AS.

Oikos frykter tap av produsenter

Markedet har slitt med en underdekning på økologiske egg i mange år. Nå har heldigvis produksjonen kommet opp på et slikt nivå at de fleste kan finne økologiske egg i sin butikk. Men for å sikre produksjon av økologiske egg framover, er det viktig at produsenten får betalt på dagens nivå.  Mange har investert mye for å tilfredsstille kravene til bygninger og uteområder som kreves for å oppfylle de strenge dyrevelferdskravene som gjelder økologisk produksjon.  I tillegg er økologisk korn til fôr dyrere enn konvensjonell, så merprisen er nødvendig, sier Andestad.

 

Økologiske egg en suksess

Økologisk egg er et av de produktene som har hatt størst suksess på det norske markedet både på grunn av dyrevelferdskravene med utegang, økologisk fôring og smak, mener Reidar Andestad. I 2008 økte salget av økologiske egg med 37 %, og snaut 5 % av alle solgte egg er økologiske. Lenge var det bare økoegg i 6-pakkninger, nå har flere butikker 12 eggspakninger.  I alt er det registrert 96 produsenter av økologiske egg i 2008.

 

Storprodusent forventer ny vekst

En av de store produsentene av økologisk egg i Norge, Runar Sørli i Østfold, tror på videre vekst for økoegg. I forhold til presset fra Rema 1000, sier han at de hittil har vist liten vilje til å ta hensyn til de merkostnader som økologiske eggprodusenter har i sin produksjon.  Produsentene regner dog med at en direkte dialog mellom partene kan skape en felles forståelse for situasjonen. Produsentene har fått signaler fra Arne Magnussen AS om at det blir et kontaktmøte mellom partene om ca en uke.

 

Rema 1000 billigst på økoegg

Oikos overvåker utviklingen på det økologiske området.  Markedssjef Kersti Mahisassen sier at det pristester siste året har vist at Rema 1000 har tilbydd sine kunder rimeligere økoegg enn de konkurrerende dagligvarekjedene.

 

Arne Magnussen - 10 % er økoegg

I følge eggpakkeriet Arne Magnussens hjemmeside leverer dette selskapet hele 10% av sin egg som økologiske. De er dermed sammen med Nortura under merkenavnet Økologiske Norgården de største leverandørene av økologisk egg til markedet. Egg fra Arne Magnussen selges i Rema 1000 unde merkenavnet Solvinge.  Det er et riktig navn for økologiske høner, siden de er sikret daglig spasertur ute i sol og regn, mens frittgående høns og burhøns ikke får sett solen, siden de ikke slipper ut. 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere