Rema- høner får det bedre enn andre høner

06.08.2011
Nå gjennomfører Rema 1000 planen om å slutte å selge egg fra høner i bur. –Det er historisk fordi Rema her går i front av dagligvarekjedene når det gjelder dyrevelferd, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge. Hvor lenge kan Coop og Norgesgruppen vente før de følger etter dette fornuftige vedtaket, spør han. Om Rema 1000 opprettholder sitt eggsalg etter denne reformen har de vist at de har lykkes, sier han, og da er nok iallefall Coop på plass med samme krav om ikke lenge.

Rema 1000 nei til egg fra burhøns fremmer dyrevelferden, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.  Bildet viser økologiske høner som hver dag har adgang til å gå ut og bruke sitt nebb og sine klør i naturen.  Foto:  Oikos

 

Bort med burhønsegg

Nå blir det egg fra frittgående høns og egg fra økologisk høns som både er frittgående og utegående som blir tilgjengelig på Rem 1000. -Dette vil også løfte den økologiske eggomsetningen i Norge, sier han. Slik vi har sett Remas strategi utprøvd vil noen a veggpakkene fra frittgående høner bli priset lavt for å konkurrere med burhønsegg i andre butikker.

 

Mer økoegg

Siden det store volum av egg i Norge har vært fra burhøns vil forbrukerne nå bli bevisst på den dårlige dyrevelferden høene har i både de game og nye burtypen, sier Reidar Andestad. Det blir også lettere for forbrukerne å få med seg forskjellen mellom frittgående hønder som er bare går inne og

 

Nye miljøbur er trange og gir lite forbedring

Mens Nortura ennå ikke vet om Rema 1000s nye eggpolitikk vil få konsekvenser for merkingen av Priors eggekartonger, er informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland, er ikke I tvil om at frittgående innredning gir større dyrevelferd for høner, sier hun til Nationen.

- De såkalte miljøburene representerer kun en marginal forbedring i forhold til de gamle burene. Derfor synes vi i Dyrevernalliansen at Rema 1000 gjør en kjempeinnsats i å stoppe salget av egg fra burhøns. Det er veldig gode nyheter, sier hun.

Fra og med 1. januar 2012 er de gamle nettingburene forbudt i Norge og alle eggprodusenter skal gå over til bur med miljøinnredning eller frittgående systemer.

 

Krav om merking

Alle EU-forbrukere har allerede krav på merking av eggene med «frittgående» eller «bur».
- Derfor er det helt usaklig av Fjørfelaget å beskylde Rema 1000 for å merke kartongene på en tendensiøs måte, sier Kleveland.

Hun viser til en rapport fra Veterinærinstituttet som konkluderer med at de frittgående systemene atferdsmessig sett, er bedre enn miljøsystemene, skriver Nationen.

 

Les saken hos TV2


Les saken hos Nationen

 

Annonsører

Samarbeidspartnere