Remarevolusjon i butikk-Norge – med økomat i front

17.09.2010
Norges mest berømte butikk skal besøkes. Dersom du ikke vet at den nå ligger i Lillestrøm, så følger du ikke mye med. Jeg søker opp et telefonnummer og ringer Rema Lillestrøm og spør om jeg, fra Oikos – Økologisk Norge kan få stikke innom og ta en liten prat. ”Nei takk” blir svart i den andre enden. Jeg begynner på nytt og det svares igjen med ”nei takk”.

Rema hvor?

Jeg forstår ikke helt reaksjonen, og forklarer litt mer grundig at jeg vil besøke den nye store Remabutikken i Lillestrøm. "Å, ja, du mener den nye Remabutikken i Kanalveien", sier han. Vi søker frem til riktig telefonnummer. En dame tar telefonen og forteller at Håvard er i andre enden av butikken. Hun puster mens hun løper, det er en stor butikk sier hun. Her er det "stå på vilje".  Om litt får jeg kontakt med butikksjef Håvard Thorsvik, jeg får en avtale og ønskes velkommen.

 

Jeg trodde butikken lå rett ved jernbanen. Jeg spør 3 ungdommer om hvor butikken er, så 2 andre og enda en til før jeg treffer en dame som forklarer at jeg må ta undergangen, og vil deretter finne butikken på den andre siden av jernbanen.  Norges mest berømte butikk tenker jeg. Men bare 1 av 7 tilfeldige personer jeg spurte om butikkens tilholdssted i Lillestrøm har fått med seg dette.

 

-Snart er jeg der. Jeg ser en stor og moderne Remabygning, og her ser det ut som de har brukt en arkitekt som har bestått eksamen. Jeg går inn, og blir møtt med en elegant og ny butikkverden.  Jeg er på Rema og ser en hage av grønnsaker og frukter i et åpent landskap uten noen stengsler.  Voi, voi, tenker jeg. Det er ikke rart at Sverre Leiro i Norgesgruppen og Fanebust i Coop skjerper sine tropper for tiden.

 

 - En mann har passert kassen uten varer og står og ser ut i luften, jeg spør om han er butikksjefen. Nei, det var han ikke. En butikksjef i Rema kan ikke stå og se ut i tomme luften.  En smilende Rema-ansatt spør hva jeg vil og ringer straks Håvard og forteller så at hun skal føre meg til kaffen. Jeg lar meg føre, og havner så tilbake ved inngangen. I fronten av den grønne oasen står en stilren kaffemaskin med gratis kaffe. Ikke nødvendig med kaffeavtale, her er gratis kaffe og kaffe i pappbeger til alle, ikke noe plast heller, aner jeg en miljøprofil?  Det var utrolig ryddig, rent, lyst og rett og slett skikkelig forseggjort.

 

En sporty mann i Remaklær kommer målbevisst mot meg, det er butikksjefen, Håvard Thorsvik,eller kjøpmann kalles det også. Vi finner lett tonen og han framstår som en veldig sympatisk og hyggelig mann. Han har tidligere jobbet på ICA ved Ullevål stadion. Han vet noe om frukt og grønt og om butikk.  Jeg forteller at jeg er imponert, men samtidig er spent på å se hva som rører seg i den økologiske profilen til denne Rema 1000 konseptbutikken.  Vi vandrer gjennom den bugnende frukt- og grøntavdelingen og kommer til en egen økogrønn enhet.  Her er det gjennomført et nytt konsept.  Jeg kniper meg i armen, sjekker brillene og teller på nytt.  5- 10 - 15 - 20 - kanskje 23  forskjellige økogrønnsaker og økofrukter i en Rema 1000 butikk. Dette er det ingen på Oikos-kontoret som vil tro på. Jeg tar fram kameraet og knipser i vei.

 

Grønn oase med mye øko på Rema!

Denne butikkens økofrukt og -grønt er på nivå med de beste Mega-, Ultra- og Menybutikkene jeg har sett. Her har Bama som leverandør hatt en bra tørn.  Her er blomkål, tre typer tomat, to typer avokado, salater, paprika, sitron, hvitløk, brokkoli, gul, rød og hvitløk, mais, kiwi, pærer, epler, appelsiner og selvsagt poteter og gulrot. Jeg holder stolt opp en økoblomkål, jeg vet av bitter erfaring at en skal være dyktig for å få den så fin.  

 

Skal en profilere øko så må en profilere grønnsaker og frukt, det har Rema 1000 tatt på alvor.  Sunnhet og miljø! Dette vil ta tid å innarbeide hos kundene, mener vi, og vi tror ikke helt at de vanlige Remakundene vil hive seg over dette med en gang.  Men er det smart å samle alt i et stort skapsystem, og ikke la øko grønt og frukt ligge sammen med de konvensjonelle? Godt utvalg til rimelig pris, det er på plass.  Så skal vi spørre mer etter flere norske leverandører i neste fase.

 

Ingen egg fra burhøns!

"Jeg vil se egg", sier jeg. Så vi vandrer videre til eggavdelingen. Norges mest dyrevennlige eggavdeling åpenbarer seg. Voi, voi! Her er det skrevet norsk butikkhistorie. Flere gode spesialbutikker på øko, som i Stavanger og ellers har gjort det, men ikke de store kjedene.  Her er ingen egg fra burhøns! Dette har vi skrevet om i lang tid, nå er det gjennomført i denne butikken.  Jeg gratulerer.  Rema knuser hønsebur, hvem ville ha våget å vedde på at de skulle være førstemann med å gjøre det?  -Kun lykkelige høner får levere egg til Rema, sier kjøpmannen. Ingen har etterlyst egg fra burhøns.  Vi ser at egg fra frittgående høner (som ikke slipper ut) er priset lavere enn økologiske, (som både er frittgående inne og som vandrer fritt ute) og forteller om Oikos' siste pristest som viser at de normalt er priset likt.  Men Rema skal fortsatt slåss om kunder med lave priser, også etter at burhønseggene er stoppet.  Kjøpmannen viser den stilige innredningen og plakatene over og bak.  Rema tar det helt ut, her kan ikke burhønsegg trilles inn om en stund uten at hele troverdigheten er knust.  Valget er tatt.  Rema og dyrevelferden vil gå fremover.

 

  

Helsekostprodukter på Rema 1000!

"Er du overrasket over noen av reaksjonene du har fått", spør jeg kjøpmannen.  "Ja, det har vært helt over alle våre forventinger på spørsmål om glutenfrie produkter og mer helsekostprodukter", sier han.  Han innrømmer at han ikke trodde at det var så stor etterspørsel etter dette.  Vi finner glutenfrie produkter, vi finner økologiske soya melkeprodukter og rismelkprodukter, sjokolade i samme gruppe og annet. Helsekost avdeling på Rema 1000?  Det var nytt for meg.  Må helsekostbutikkene i fremtiden konkurrere med Rema?

 

 

Tines suksessprodukt økolettrømme finnes det mye av i reolene, her er også øko lettmelk og mye økokefir.  Norgården er også inne med økologisk kjøttdeig.  Økologisk kjøttpålegg fant jeg derimot ikke.

 

Hva er det de ikke har?

Vi er innom kjøtt og kjøttpålegg.  Tror ikke det er noe øko her, sier kjøpmannen etter at vi kjapt ser over vareutvalget.  Men etterpå går jeg en grundigere runde og finner økologisk kjøttdeig fra Norgården.

Barnemat, det er tomt i hyllen etter et kjempetilbud på en økologisk variant. Økoutvalget er godt.

 

   

Finner ikke

Syltetøy - mange av oss vil helst ikke avslutte en frokost uten det.  Da må du velge OBS butikken eller andre fullsortimentsbutrikker.  Det er ikke inne i Rema 1000 konseptet så langt.  Det samme gjelder brød, og også om du vil lage brød selv fil du ikke finne mel eller melblandinger i denne butikken. Hvorfor skal det være så vanskelig å få på plass det?  Men soyamel har de på "helsekosten." Innen spagetti, ris, frokostblanding og andre tørrvarer finner vi ikke økologiske alternativ.  Så her har fortsatt Mega og Meny og de andre fullsortimentsbutikkene en fordel.  Heller ikke finner jeg noe så vanlig som økologisk te, her blir de helsebevisste skuffet.

En ivrig kunde vi treffer spør etter ferskvareavdelingen, hun må gi opp siden de heller ikke i denne butikken heller har ferskvareavdeling, men butikken har stort utvalg av fersk kjøtt og fisk som var porsjonspakket.

 

Som en møbelfabrikk

63 ansatte og 3000 m2 i salgsareal og 600 m2 i lager.  Det kunne ha vært mange nok ansatte og stort nok til å være en møbelfabrikk i Sykkylven, men dette er Remas nye butikkonsept i Lillestrøm.  Sentrale personer i andre butikkjeder må reagere raskt og kreativt om de vil sikre sin virksomhet før dette blir rullet ut over hele landet.  Nordmenn elsker lavpris både i Norge og over grensen i Sverige, men vi blir mer og mer kresne og vi vet stadig mer om mat. Kanskje vil matglede og ernæringsbevissthet stille andre krav fremover, kanskje vil miljø og økologi telle mer?  Rema 1000 tester nå ut om de kan være med på dette løpet.  Det kan forandre Norge til et bedre og mer smaksrikt land!

 

Denne handleberetningen er laget av Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.  reidar@oikos.no

 

 

Det er mye såkalt non-food, her har vi en del av boksalget på Rema 1000 i Kanalveien 1 i Lillestrøm, så bokhandlerne kan heller ikke sove trygt lenger.

Annonsører

Samarbeidspartnere