Revolusjon innen søtningsstoff: Stevia godkjent av EU

16.11.2011
Søtere enn sukker, uten kalorier og tannhelsevennlig: EU-kommisjonen har bestemt å tillate søtningsmiddelet Steviolglycosid, skriver Dagligvarehandelen. Middelet stammer fra den subtropiske Stevia-planten og har vært godkjent i Asia i flere år.
– Dette blir en revolusjon innen søtningsstoffer og for folkehelsen, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge som har jobbet for at Stevia skal godkjennes. Satt på spissen kan en lure på om sukkeret ville bli godkjent som næringsmiddel om det gikk gjennom de samme kravene som Stevia plantens produkter har vært gjennom, sier han.

-Selvsagt er Coca-Cola selskapet blant de første som vil anvende stevia-produkter i sine drikkevarer, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge som forventer store endringer i løpet av får år,der sukker og  lett-søtstoffer fases ut til fordel for stevia.


Kommer på markedet neste år


De europeiske myndighetene for mattrygghet, EFSA, har fastslått at søtningsmiddelet ikke har helsefarlige birvirkninger. Tvertimot: Stevia anses å være sunnere enn sukker. Dermed kan søtningsmiddelet brukes i næringsmidler som yoghurt, müsli, drikkevarer, sjokolade og andre produkter, mener interesseorganisasjonen Stevia Council. I Frankrike hilser Coca-Cola avgjørelsen velkommen. Allerede neste år skal nye produkter komme på markedet som inneholder søtningsstoffet i stedet for sukker, melder drikkevaregiganten. I følge studier forårsaker Stevia heller ikke karies i tennene, skriver Dagligvarehandelen

 

Dette er en Stevia plante.

Asparam blir også vurdert i EU

Når det gjelder aspartam, som f eks anvendes i Coca Cola Zero i Norge,, fortalte Rimstad i Mattlsynet til nettstedet påutsiden.no at også dette stoffet er til vurdering i EFSA. Mange hevder jo at aspartam er skadelig for hjernen, og gir samme beskjed til kroppen som sukker gjør, slik at man legger på seg av aspartam. En første gjennomgang gjorde at EFSA den 11.2.2010 fastholdt at bruk av aspartam var akseptabelt. Europakommisjonen kom imidlertid tilbake på saken, og EFSA aksepterte å gjennomføre en større videnskapelig analyse høsten 2011 for enda grundigere å vurdere om aspartam er heldig. Håpet er å bli ferdig med denne innen utløpet av året. Hele komplekset blir grundig vurdert - så kanskje kommer det forbud mot aspartam - og åpning for Stevia, skriver nedttsiden påutsiden.no

 

Les mer om Stevia her i oppslag på Oikossiden i oktober

Nettstedet "Sett utenfra" har laget en presentasjon av bakgrunnen for godkjenning av Stevia her

Mattilsynet om Stevia - sist oppdatert i august.

 

European Soft Drinks Industry hilser godkjenning av Stevia i EU velkommen

Annonsører

Samarbeidspartnere