Rogaland vil ha andelslandbruk

10.11.2014
Fullt hus, solid mediedekning og konkrete planer om å starte opp andelslandbruk to steder. Oikos og Fylkesmannen i Rogaland kan notere seg for stor suksess etter informasjonsmøtet i Stavanger 5. november.

Flere andelslandbruk vil sannsynligvis bli startet opp i Rogaland framover. Både på Randaberg og i Sandnes er det konkrete planer om å komme i gang allerede fra neste sesong.

Rundt 70 mennesker møtte opp i Statens hus i Stavanger da Oikos – Økologisk Norge, Oikos Rogaland og Fylkesmannen i Rogaland arrangerte informasjonsmøte om andelslandbruk, onsdag 5. november.

Økologisk og rettferdig

- Det er mange kostnader knyttet til maten vi får på tallerkenene som vi kanskje ikke alltid reflekterer over, sa forbrukeren Jonas Hovland i sin innledning. Han pekte på at de mange aspektene i dagens matsystem gjør det nødvendig for forbrukere å tenke nytt for å få tak i økologisk mat.

– Å spise lokalt og rettferdig produsert, økologisk mat, er viktig som et konkret bidrag fra hver enkelt forbruker, framholdt han.

Bruke kropp og hode

- Samtidig er det å få luftet hodet og bruke kropp og sanser sammen med andre mennesker fra lokalsamfunnet en viktig motivasjon, fortalte Jonas Hovland.

Gode erfaringer med grønnsakdyrking sammen med noen venner denne sesongen har gitt mersmak for Jonas. Han er svært interessert i å bidra i oppstarten av et andelslandbruk i Sandnes-området.

Verdifullt for bonden

Nettopp nærheten til forbrukeren var noe bonde Jone Hauken fremhevet da han presenterte sin gård for de frammøtte. Allerede nå driver han og kona med en abonnementsordning, og det å få direkte tilbakemeldinger fra forbrukerne synes de at er svært verdifullt.

Med en kort verdikjede kan kundene fortelle dem direkte om kjøttet var litt seigere enn det tidligere har vært, for eksempel. Det gjør at han kan gå tilbake og se hva de gjorde i nettopp det partiet, som kan ha forårsaket dette.

Mat med bondens ansikt

Da de første andelslandbrukene startet på 1960 tallet i Japan, var det med betegnelsen Teikei. Ordet kan oversettes som «mat med bondens ansikt» eller «partnerskap».

Begge disse aspektene ved andelslandbruk ble trukket fram av Alexandra Devik, rådgiver i Oikos – Økologisk Norge, under hennes presentasjon om hvordan andelslandbruk fungerer.

- Det handler om å involvere seg og gjenskape tette og gode relasjoner mellom de som produserer maten vår og oss som skal spise den, sa hun.

Skaper nærhet

–I matfylket Rogaland er det ofte de store volumproduksjonene som blir synlige, mente Annabell Pfluger fra Fylkesmannens Landbruksavdeling.

Hun har også lagt merke til at Rogaland Bondelag ga sin uforbeholdne støtte til initiativet i en av radioreportasjene.

- Andelslandbruk er en flott måte å knytte forbrukere og produsenter tettere sammen, fortalte Pfluger. - Å få lov til å engasjere seg i produksjonen, stå i åkeren med rompa i været og bli møkkete på hendene, samtidig som du gjør noe bra for landbruket og bonden, appellerer til stadige flere byfolk, skal vi tro de fremmøtte i Stavanger denne onsdagskvelden.

Drahjelp fra media

For også media har sett potensialet i dette. – Vi har fått god drahjelp av media, sier Pfluger.

– NRK Rogaland laget både fjernsynsreportasje, to radioinnslag og en nettsak, og de sendte ut reporter og kameramann til kveldsmøtet.

- Andelslandbruk har i 2014 virkelig bredt om seg, og stadig flere forbrukere, bønder og etter hvert også politikere og forvaltning ser potensiale i denne modellen, forteller Alexandra, som har jobbet mye med andelslandbruk i Oikos.

Konkrete planer

Flere av de fremmøte samlet seg etter hvert i grupper og diskuterte veien videre. Konkrete planer ble lagt, og flere facebookgrupper skal opprettes. Annabell Pfluger hos Fylkesmannen i Rogaland vil også kunne gi noe hjelp og informasjon.Møte om Andelslandbruk i Rogaland 5. november 2014 Foto Oikos

- Alt taler for at alt engasjementet vi opplevde, og alle de menneskene som er interessert i nye alternativer, får etablert noe konkret som de kan jobbe videre med, mener Pfluger.

Ser store muligheter

Annabell Pluger fra Fylkesmannens Landbruksavdeling i Rogaland, Gabriele Brennhaugen, leder i Oikos Rogaland og Alexandra Devik, rådgiver i Oikos – Økologisk Norge, var alle sammen svært fornøyde med både oppmøtet og prosessene som nå er i gang.

- Når 70 mennesker kommer en onsdag kveld for å høre om dette, er jeg helt sikker på at det er et store muligheter for at flere knytter seg til når planene blir mer konkrete, avslutter en fornøyd lokallagsleder, Gabriele Brennhaugen.

Du finner Oikos Rogaland på Facebook HER

Annonsører

Samarbeidspartnere