Roundup kan være årsak til tusenvis av dødsfall

31.07.2014
Tre forskere fra Sri Lanka mener at det kan være det aktive stoffet i sprøytemiddelet Roundup som er årsaken til at tusenvis av mennesker i en rekke tropiske land er rammet av en nyresykdom. Bare på Sri Lanka er 400 000 rammet og 20 000 døde, skriver Aftenposten.

Binder seg til tungmetaller

Nyresykdommen Chronic Kidney Disease of Unknown Etiology (CKDu). Stoffet glyfosat binder seg sterkt til tungmetaller som arsen og kobolt, som er kjent for å bryte ned nyrene, skriver Aftenposten videre.

Hittil har ingen gitt endelig svar på hva nyresykdommen skyldes. Sykdommen ble først observert på 1990-tallet, siden har den rammet hundretusener av mennesker i blant annet Sri Lanka, India og Mexico. I Sri Lanka er 400.000 mennesker ifølge studien rammet av sykdommen, 20.000 er døde.

Negative effekter kommer mer fram

- Studier gjort over hele verden viser hvor skadelig Roundup er, og det er misvisende å ignorere disse studiene. Både for natur og miljø vil bruk av ugressbekjempelsesmidler ha en negativ effekt, sier Eric Brinkhof til Aftenposten. Han er styremedlem i Oikos og økologisk bonde.

- Konsekvensene har vi visst om lenge, og det kommer mer og mer frem, sier han.

Les hele artikkelen i Aftenposten.

Les selve studien i International Journal of Environmental Research and Public Health her.

Les også:

Giftbruken vokser som ugress.

Mer om verdens mest solgte sprøytemiddel Roundup

Om virkestoffet glyfosat.

Annonsører

Samarbeidspartnere