Russland vil satse på økologisk produksjon

27.12.2012
Etter å ha blitt medlem i Verdens handelsorganisasjon (WTO) arbeider Russland med å tilrettelegge for at de kan starte eksport av økologisk mat, skriver Pravda.

Lovgivning og støtte

Russiske lovgivende myndigheter jobber med ordninger for å støtte produksjon av økologiske landbruksvarer. Dette vil kunne hjelpe russiske bønder inn i EU-markedet med økologiske varer. Beregningene er overlevert til Landbruksdepartementet i Russland denne måneden.

 

Satser på å konkurrere på pris

Økologiske bønder lovet å redusere kostnadene på sine produkter og bruke Russlands deltakelse i WTO for å gå inn i EU-markedet med sine produkter. Forfatterne av lovfrslaget har etablert et system for sertifisering av miljøvennlige produkter, subsidier, forsikring mot avlingssvikt og sykdom og støtte til forbrukervennlige gårder som driver andelslandbruk. Små og mellomstore bedrifter som tilbyr tjenester til økologiske produsenter vil også få hjelp fra staten.

 

Mindre marked i Russland enn i Norge

I 2011 ble det russiske markedet for økologiske produkter vurdert til å være på US $ 60-80 millioner (ca 400 millioner kr). Det er mindre enn 0,1 % av all mat som forbrukes i landet. Bare 10 % av alle økologiske produkter på det russiske markedet er produsert av innenlandske bønder. De fleste økologiske importerte produkter i Russland kommer fra tyske produsenter. Til sammenligning ble det omsatt økologisk mat for 555 mill kroner første halvår i 2012 i Norge.

 

Mer informasjon er tilgjengelig her.

Kilde: Pravda

Den store hemmeligheten om matproduksjon i Russland

-Over halvparten av maten i Russland er produsert økologisk ved at millioner av familier dyrker sine egne jordlapper på fritiden. Den russiske staten gir bort slike jordstykker gratis til ikke-kommersielle dyrkingsformål. For det russiske folks del er dette en anskaffelse av sunn mat, og en kultur i seg selv bestående av utstrakte byttenettverk for fersk mat og en familievennlig livsstil. Denne selvbergingen har også en åndelig side inspirert av bokserien om naturmennesket Anastasia som holder til i de sibirske skoger, skriver René J. Bakke i KULTURVERK.

 

35 milloner familedrevne jordstykker

Allerede i 1999 produserte 35 millioner familiedrevne jordstykker 90 % av landets poteter, 77 % av grønnsakene, 87 % av frukten, 59 % av kjøttet og 49 % av melken. Dette innbefattet altså 105 millioner mennesker eller 71 % av landets befolkning som dyrket økologisk mat til eget bruk. Disse tallene har nok pekt oppover siden den gangen. Bare i Moskva-regionen er det i dag 1 million slike jordstykker (dachas). Den russiske staten gir bort slike jordstykker som ikke kan selges men går videre i arv. En slik dacha kan variere i størrelse men er stor nok til i hovedsak å kunne fø en familie og produsere et overskudd. Overskuddet lagres delvis, men blir også i veldig stor grad gitt bort i utstrakte nettverk som alltid har en sirkulasjon av fersk mat. Produksjonen er ikke-kommersiell og derfor fritatt for skattelegging.

 

Dachasene brukes fra mai til september

Fra mai til september hvert år pendler familiene ut i helgene og tilbringer sommerferiene på sine dahcas for å besørge sunn føde og samtidig spe på familieøkonomien i betydelig grad. De dyrker spesielt poteter som regnes som for viktige til at de kan overlates til kommersiell dyrkning, men de dyrker også rikelig med gulrøtter, løk, slangeagurk, hvitløk, rødbeter, tomater, squash, redikker og eventuelle urter. Også frukttrær og bærbusker plantes ut i rikt monn og høstes, slik at man i virkeligheten har skapt det man vil kalle permakultur. Det er vanlig å ha mer enn seks typer frukt og bær som for eksempel rips, epler, bringebær, stikkelsbær, plommer, jordbær og pærer.

 

Les den innholdsrike artikkelen i Kulturverk og se kommentarer og debatt som den har skapt.

 
Denne informasjonen er bearbeidet av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere