Satser på 420 tonn mer økopoteter i 2011

23.05.2011
- Vi skal ha i underkant av 600 tonn økologisk potet den kommende sesongen. Det er en økning på 420 tonn i forhold til sesongen vi har bak oss. Men om vi kommer opp i det, vet jeg ikke, sier Tom Roterud i Gartnerhallen til Bondebladet. – Akkurat som økogulrota har hatt suksess i Norge må vi løfte økopotetene framover, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

Bildet viser blomstrende potetplante av sorten Beate. Foto:Wikipedia.


Økopotene

Noen forbrukere har vært forvirret på grunn av noe blandet kvalitet tidligere, nå ser det bedre ut. Det er på tide med mer markedsføring av usprøyta potet i Norge. I Danmark regner helsemyndighetene poteten som en av de viktigste grunnene til inntak av sprøytemiddelrester, det er det verdt å merke seg, selv om potetforbruket i Norge er lavere, sier Reidar Andestad. Det er også viktig at det er god rådgivning for produsentene og kontroll av produktene slik at forbrukerne kan ha tillit til økologiske poteter.

 

Opprinnelig målsetting kraftig redusert

Prosjektet "Økt produksjon av økologisk dyrket potet i Norge" drives av Gartnerhallen, med Ole Anders Viken som prosjektleder.

- Målet for prosjektet var opprinnelig at andelen økologisk potet skulle bli åtte prosent. Det har vi måttet korrigere, forteller Tom Roterud, Vikens makker i økopotetprosjektet.
- Hvis vi ikke gjør dette, kan det hende vi står uten produksjon av økologiske poteter om fem år. Da kan handelen si at vi må importere det, fordi det norske landbruket ikke kan tilby det. Derfor er det viktig at vi bygger opp en produksjon. Men vi må bygge markedet samtidig. Produsentene har lidd litt, fordi de har satsa, og det ikke har vært et marked, forteller Tom Roterud.
En spørreundersøkelse har vært gjennomført for å finne ut hva forbrukerne egentlig vil ha, tilpasninger er gjort, og de har til og med engasjert Kulinarisk Akademi til å vurdere smaken på potetene og finne ut hvilke poteter som passer til hva. - Men vi har ikke glemt produsentene, lover Viken.


Det satses på  Odin

- Prosjektet tilbyr en veiledningspakke til hver enkelt produsent, utført av lokal ringleder. De går gjennom hele produksjonen, gjødsling, ugresskamp, tørråtekamp, vekstavslutning og lagring. I samarbeid med Bioforsk har det blitt trykt opp en dyrkingsveileder, og i tillegg har vi en del forsøksaktivitet. Vi prøver å finne sorter som er godt egnet til økologisk produksjon, og som i tillegg har den kvaliteten forbrukeren vil ha. Det er ikke sikkert de vil ha bare sorten Troll, sier han. I fjor ble den røde matpoteten Odin valgt ut.
- Den har veldig gode dyrkingsegenskaper. Den gir god avling, og er god mot tørråte. Vi har storforsøk på den nå, forteller Viken til Bondebladet.


Potetomsetningen i 2010

Ut fra omsetningsverdi er økologisk potet på 7. plass over økologiske grønnsaker. Mest solgt er gulrot, urter og tomat. I 2009 ble det solgt økologiske poteter for  7,229 millioner fordelt på omtrent samme verdi i 1. og andre halvår. I 2010 gikk omsetningen ned 23 % til 5,579 millioner, med litt høyere omsetning 1.halvår enn andre.  Den norske produksjonen av økologisk potet dekker ikke det norske forbruket. 

 

Totalt var det økning i salg av økologiske grønnsaker i 2010 i forhold til 2009. Samlet var omsetningen av økologiske grønnnsaker med potet på 132 milllioner i 2010, oppgangen var på 7 millioner (6 prosent) fra 2009.  Dette betyr at økologisk potet bare utgjør 4,2 % av den økologiske grønnsaksproduksjonen det siste året. -Dette er et altfor lavt tall, sier Reidar Andestad. Dagligvarehandelen bør særlig sikre at de har økologiske poteter tilgjengelig slik de etterhvert har blitt flinke til å ha økologisk gulrot. Tallene er fra SLFs rapport for økologisk omsetning i 2010.

 

 

Her kan du på Bioforsk sin side  lese Per Y Steinsholt i Fagforum Potet sine råd om dyrking av økologisk potet.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere