Selger Norge på lokalmat, men bruker det ikke

05.02.2010
For få uker side var en rekke lokalmatprodusenter med på å fronte Norge på Grüne Woche i Tyskland. De skulle ikke selge sine produkter der, men de skulle være med på å selge Norge som turistland. Nå mener prosjektleder i Matmangfold i Møre og Romsdal, Stein Brubæk, at turistnæringen i Norge svikter når det gjelder å bruke norsk lokalmat. -Reiselivsbedriftene er raus med å lovprise lokalmat i reklame, men bruken av lokale råvarer er ofte marginalt, sier han til Romsdal Budstikke.

Derinngarden på Nordmøre produserer en rekke økologiske oster som selges blant annet i dagligvarebutikker som Coop Molde, men brukes de av turistnæringen?  Oikos bilde. 

Mye god og spennende lokalmat

I Møre og Romsdal finner en også en rekke økologiske lokalmat produsenter. - Jeg har arbeidet med lokal mat på vegne av produsentene i over ti år og kan forsikre at vi har mye god og spennende lokal mat tilgjengelig i Møre og Romsdal. Dette finner man blant annet på fem ulike Bondens Markeder i fylket og etter hvert også i mange dagligvarebutikker. Derimot er det nærmest umulig å få reiselivet interessert i lokal mat, selv om det finnes noen hederlige unntak, sier Brubæk til Romsdal Budstikke.

 

Derinngarden inne med økologisk ost på flere hoteller

Derinngarden opplyser til Oikos at de er inne med sine økologiske oster på 4 hoteller i Møre og Romsdal.  Det er Union Hotell i Geiranger, Geiranger Hotell i sesongen, Rica Hotell i Kristiansund og nye Thon Hotell i Kristiansund.

Lær av Alperegionen

Brubæk viser til Alpene som en region der lokale matprodusenter og reiseliv har etablert et tett og forpliktende samarbeid for å danne grunnlag for merkevare for distriktet.

 

Hele intervjuet i Romsdal Budstikke finnes i papirutgaven av avisen, og er i alle fall foreløpig ikke tilgjengelig på nett.

 

Gode unntak

Oikos sin lokalmatmedarbeider, Geir Ole Sætremyr, sier at hoteller som er gode unntak med både økologisk og lokalmat er Fretheim Hotell i Flom i Sogn og Petrines Gjestgiveri i Norddal i Møre og Romsdal.

 

--

Her er lenke til mer informasjon om Derinngarden

Merknader til denne saken sendes Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere