Sentralbanksjefens varelager

19.12.2011
Sentralbanksjefen har satt ned renta for at vi skal handle mer. Hvor stor er garasjen hans, mon tro? lurer Maiken P. Sele i siste spalte i Dagsavisen.

Kjekt å ha? Foto: Wikipedia

Sentralbanksjefens varelager

På Handelshøyskolen i Bodø kan man ta lederutdanningen Master of Business Administration (MBA), med spesialisering i luftfartsledelse, business in Russia eller økologisk økonomi. På forelesning i markedsføring er alle studentene fra de ulike retningene samlet. En student forstår ikke hvorfor bilselgere ikke følger opp kundene sine etter et salg. Han foreslår at selgeren burde ringe kunden etter ett år og spørre om vedkommende er fornøyd med bilen, for deretter å si «nå har vi fått inn en ny modell som er enda bedre, vil du prøvekjøre?» «Ja, det synes jeg virkelig bør innføres», hviskes det ironisk fra min sidevenninne, «da får vi sikkert ned forbruket». Ingen av oss sa noe høyt, kanskje vi burde ha gjort det?

En annen lurer på hva som skjer når han går på auksjon for å kjøpe en sykkel og kommer hjem med både sykkel og printer. «Trengte du printer?» spør foreleseren, «nei» svarer mannen, «jeg har en, men den var så billig! Og så har jeg malerier som jeg ikke får lov av kona å henge opp i huset, og masse utstyr som jeg aldri bruker, alt står i garasjen. Hva skal jeg gjøre?». «Nå tror jeg heller at vi må snakke om diagnose», kommer det fra en annen student, og hele salen brøt ut i latter.

Det er store kontraster mellom hvordan ulike mennesker tenker. Mange må bare ha mer og mer, noen ler av forbruket, mens andre vil gråte. FN utga en rapport for ti år siden, som viste at vi må redusere forbruket til en tiendedel av det vi i den vestlige verden brukte da. Noen burde hatt et godt svar til mannen med samlemani, som handlet om noe annet enn å øke forbruket. Jeg håper i det minste at han er som menn flest, sent ute med julegavene, og at han kommer på at han har et «varelager» i garasjen som kan inneholde julegaver. Sentralbanksjefen har kanskje også ting til overs?

 

Annonsører

Samarbeidspartnere