Smakfull økologisk jul!

21.12.2011
For matentusiaster er julen en herlig høytid, hvor vi har tid til å sette oss ned i ro og mak, og spise deilig mat sammen med familien. Men kan all julematen bli økologisk? Ja! Her får du tips til hvor du kan kjøpe råvarene.

Annenhver nordmann spiser risengrynsgrøt på selve julaften, mens i løpet av desember spiser nesten 80 prosent av alle nordmenn risengrynsgrøt. La julegrøten bli økologisk i år! Foto: melk.no

 

Økologiske ingredienser til julematen.

  

Risengrynsgrøt

De fleste spiser risengrynsgrøt en eller annen gang i løpet av høytiden. Den er lett å lage økologisk, da de fleste fullsortimentsbutikker har økologisk grøtris, melk, sukker og kanel. Grøten blir ekstra god hvis du tilsetter litt økologisk rømme. Rørosmeieriets økologiske smør er like vanskelig å få tak i som annet smør, så økologisk smørøye i grøten kan det være verre med. 

Grøtris fra Helios, kan kjøpes på helsekost og dagligvarebutikker med bredt utvalg. Foto: Helios

 

Rømmegrøt

Rømmegrøt er også lett å få heløkologisk så lenge du får tak i Rørosrømme. Vi pleier å røre inn ett egg i rømmen før vi koker den opp, for det gjør at grøter smører seg lettere. Da gjenstår bare økologisk hvetemel, sukker og kanel, før ingredienslista er full.

 

Rømme blir ikke helt det samme igjen når du har smakt på denne herlige rømmen, fra Rørosmeieriet. Foto: Rørosmeieriet.

 

Pinnekjøtt

Økologisk pinnekjøtt er på plass i år også. Pinnekjøttet får du kjøpt i Coop-kjedene Obs!, Mega, Marked, og Prix, i tillegg til Meny, Ultra, Smart Club og enkelte Spar og Eurospar. Økologisk potet kan man få i de fleste kjeder nå, mens tradisjonelt tilbehør som kålrot er lett tilgjengelig i fullsortimentsbutikker og noen lavprisbutikker.

 

Prøv pinnekjøtt fra Norgården i år. Foto: Norgården.

 

Norgården har også økologisk lammestek, oksestek og svinestek.  For full oversikt over Økologiske Norgårdens produkter og hvor de selges, se her.  

 

Ribbe

Økologisk ribbe kan det nok være en større utfordring å få tak i, men Ultra, Meny og ICA-butikker som fører pølser og andre produkter fra Grøstadgris AS, kan kanskje bestille det for deg. Noen butikker har økologisk surkål på glass, ellers har de fleste økologisk hodekål, slik at man kan koke surkål selv. Grødstadgris har laget et nydelig oppskriftshefte hvor du får oppskrifter og gode tips til ribbemiddagen.  

 

Kalkun

Stadig flere har latt seg inspirere av den amerikanske tradisjonen med helstekt kalkun, kanskje særlig som nyttårsmat. I år selges økologisk julekalkun fra Homlagarden av COOP i produktserien Smak forskjellen. Produksjonen er begrenset, så ta kontakt med din nærmeste COOP butikk og legg inn en bestilling allerede i dag.

For andre utslagssteder av Homlagardens produkter se her.

  

Kos deg med økologisk kalkun fra Holmagarden på nyttårsaften. Foto:Holmagarden.

 

Gløgg og kaker

Ingredienser til de fleste julekaker er lett å finne i fullsortimentsbutikker. For dere som ikke vil bake selv, selger Godt Brød og Kolonihagen fantastiske økologiske julekaker. Det finnes ikke økologisk gløggblanding på markedet, men Oikos har laget en oppskrift på økologisk gløgg som varmer godt i sprengkulda.  

 

GLØGG

½ dl solbærsaft

6 dl vann

1 ½ dl eplejuice

6 kryddernelliker

1 liten bit hel ingefær

1 bit hel kanel

saften av ½ sitron/appelsin

 

½ dl skåldede mandler

½ dl rosiner

 

Varm opp alle ingrediensene. La det trekke i 5-10 minutter. Smak evt. til med sukker. Server rosiner og hakkede mandler i skåler ved siden av. Serveres varm.

 

Tips. Bruk gjerne et kaffefilter + binders til krydderet, så blir det enklere å fiske ut av gryta. Stjerneanis og kardemommefrø er også krydder som passer i julen, så det kan kanskje tilføyes eller erstatte noe. Appelsin er også med i noen gløggoppskrifter og kan prøves.

 

Se også vår oppskrift på havregrynskonfekt.

 

 

Vel bekomme!

 

Det er fortsatt mulig å vinne en tre-retters-økologisk middag til deg og venner! delta på kampanje.oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere