SMAKFULLE ØYAFESTIVALEN

13.08.2011
Øyafestivalen pågår i disse dager for full musikk. Her blandes heftige rock’n’roll-rytmer med nøysom søppelhåndtering og lukten av økologisk mat. Oikos – Økologisk Norge deltar på festivalen, og har sjekket ut det sagnomsuste økologiske mattilbudet på Øya. – Her finner du ikke bare musikk for en hver smak, også maten på Øya tilfredsstiller et bredt publikum, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos.

Nora og Thea, to unge festivalpublikum, fant seg så til rette på Oikos-standen, at de valgte å bruke dagen her til å servere folk øko-drikker og invitere forbipasserende til å ta en øko-quiz. Foto: Oikos

 

UTEN MAT OG DRIKKE ...Oikos - Økologisk Norge har stand i "handlegata" på Øyafestivalen, omgitt av matboder, konsertscener, ølkraner og horder av publikum. Standen er svært godt besøkt, da Øyapublikummet gjerne kommer innom for å ta en økologisk quiz, få seg en økologisk smakebit eller slå av en prat om økologisk mat og landbruk.
Det er lange dager på stand, og godt er det av Øyafestivalen har et rikt mattilbud som bidrar til å holde energinivået i hevd. Oikos' smakspanel har sjekket ut et utvalg av den økologiske festivalmaten, og videre kan du lese om de forskjellige matbodene på årets Øyafestival.

THE CROSSROAD CLUB

crossroad øya

Her kjøper vi en tallerken Helgrillet svin med bønnecassoulet og coleslaw, til 75,- kroner. På Crossroad's matbod kan vi med egne øyne se hele grise-skrotten henge over en stor grill, som i en hvilken som helst Asterix og Obelix-tegneserie. Porsjonen er stor og innbydende, og det er friske, fine farger på maten. Smaken på maten er god, selv om vi svaner litt mer krydder og piff. Svinekjøttet er rustikt og ujålete, og Oikos' jentebaserte smakspanel klarer ikke helt å sette tennene i de store bitene med svinesvor. Men samtidig syns vi det er bra at hele dyret benyttes i matlagingen! Smakspanelet syns det også er bra at kjøttmaten er rikelig i spedd bønner og andre grønnsaker. Dette gjør maten både mer bærekraftig, spennende og billigere. Crossroad serverer perfekt "gubbemat".


Terningkast: 5

ØYAJUNK

Øya fiskeburger

På Øya's egen matbod, kan vi velge mellom pizza fra Lokale Helter, Øya's egen hamburger, pølse med spesialbakte lomper fra Hemsedal Flatbrødbakeri, vegetarburger eller fiskeburger. Vi går for alternativet som ikke er Debio-godkjent, nemlig fiskeburgeren. Vi vet riktignok at både hamburgerbrød og ellers tilbehør er økologisk, og at selve fisken er villfanget hyse og bustebrosme. Også fiskebrugeren koster 75,- kroner. Fiskeburgeren ser noe tørr og stusselig ut, da kålsalaten som hører med er beskjeden i mengde og godt gjemt mellom burgeren og brødet. I tillegg glemmer smakspanelet å sprite opp retten med litt luksuriøs øko-sennep. Smaken er også noe tørr - vi savner dressing! Og hamburgerbrødet fra Godt Brød kunne gjerne vært litt oppvarmet. Fiskeburgeren har god fiskesmak, men nordlendingen i smakspanelet savner både grovere struktur og mer friske urter i burgeren. Vi er egentlig fristet til å gi terningkast 3 for dette måltidet, men ettersom vi syns det er veldig bra at Øya satser stort også på fiskeburgere, syns vi de fortjener bedre.


Terningkast: 4

REVOLVER

revolver øya

I valget mellom kjøtt, vegetar og vegan, kjøper vi her en tallerken med Vegetar-nachos, også denne til 75,- kroner. Tallerkenen nærmest bugner over av mat, og dette frister både øyne og gane! Ser dessuten ut som en vegetartallerken også "kjøtt-gubber" kan bli ordentlig mett av. Smakspanelet syns maten er god på smak, og Revolver's egenkomponerte tomatsalsa med hermetiske tomater fra Alternativ Mat smaker som brygget på solmodne tomater. Vi syns riktignok at det for mye tortillachips på tallerkenen, og skulle gjerne hatt mer av bønneguffa og litt mer krydder i maten. Allikevel syns vi dette er perfekt festivalmat: En sammensatt rett som både inneholder noe salt, noe snacks, noe næring og noe guff. Artig å spise, vegetarmat som passer "folk flest".


Terningkast: 5

PLAH

plah øya

I Plah's matbod kan vi velge mellom currygryte kylling eller - vegetar, og friterte vårruller. Plah kjører asiatisk, og har i år klart å skaffe økologisk thai-basilikum og sitrongress fra Finnegaarden på Vestlandet! Det er kun filodeigen til vårrullene som ikke er økologisk, og vi velger en currygryte med kylling - også denne til 75,- kroner. Maten serveres med friske urter som garnityr, og disse veier opp for et ellers noe tørt og blast utseende. Vi setter dessuten også pris på at de økologiske gulrøttene ikke er skrelt! Smakspanelet syns currygryta smaker litt for lite, og savner mer saus og spennende krydderier. Kyllingen fra Holte gård har kokt for lenge i grytene og smaker tørt, og porsjonen vår har alt for mye ris i seg. Til tross for den meterlange køen vi måtte stå i for å kjøpe mat fra Plah, er vi ikke overbevist om at Plah fortjener yatzy.


Terningkast: 3


MAT MED MENINGI tillegg til matbodene smakspanelet testet, har også Godt Brød, Kolonihagen og Fiskeriet matbod på Øyafestivalen. Godt Brød og Kolonihagen får terningkast 6 av smakspanelet, da begge disse aktørene har egen Debio-godkjenning og driver helhjertet økologisk året rundt! Fiskeriet skal også ha ros, da de tilbyr publikum fiskebaserte retter med økologisk tilbehør. Mer fisk til festivalfolket!

Øyafestivalen fortjener sitt gode rykte, også i forhold til maten som frembys under festivalen. Her er det god bredde og variasjon. I tillegg til at all maten (minus fisken) er Debio-godkjent, skal alle matbodene ha vegetar/vegan og glutenfritt alternativ. Smakspanelet er dessuten ikke skremt over prisnivået på maten. Vi har fått gode porsjoner til gode priser, og vet at råvarene som benyttes er av god, økologisk kvalitet. Mataktørene skal dessuten ha ros for at de er flinke til å benytte billige, mettende og ujålete råvarer som bønner og kål; og at maten er lagd fra bunnen av. Dette blir både god økonomi og god økologi!


smakspanel Øya

Oikos' smakspanel, her ved Gro Grytil Mostuen (Oikos-medlem og matentusiast) og Kari Tande Hansen (Oikos-ansatt, ernæringsfysiolog og matentusiast). Alle foto: Oikos

Annonsører

Samarbeidspartnere