Snålt på Øyafestivalen

08.08.2016
Tretten år og flere hundre tonn økologisk mat og drikke, det er kortversjonen av Øyafestivalens satsing på miljø og økologisk mat. De har vært Miljøfyrtårnsertifisert siden 2004 og fikk A Greener Festival Award i 2009, 2010 og 2011. Der er de plassert i gruppen Outstanding. Øyafestivalen som har flyttet til Tøyen, vokser år for år. God musikk kombinert med et tydelig engasjement for miljø og økologisk mat er en oppskrift til suksess.

Samarbeidet mellom Oikos og Øya startet i 2002. Per Christian Rålm, som var leder i Oikos fra 2002-2007, kan fortelle at inspirasjon til å knytte musikk og mat sammen for å gi festivaler en tydeligere profil, kom fra USA. - Før var det Peppes pizza overalt, og Øya hadde allerede begynt å jobbe med miljø. Øya bidro til å gjøre økologisk mat kjent blant nye grupper, det ble trendy og starten på å bli mer allment akseptert, uttaler Rålm.

Siden den gang har Oikos hjulpet flere enn 50 festivaler med økologisk matservering. Flere av dem har oppnådd sertifisering etter Debios valørmerke. Gull krever en andel økologisk mat på over 90%, sølv over 50% og bronse minst 15%.

Snål mat - bli med på konkurransen
Oikos stiller med stand der du blant annet kan finne en snåling å ta bilde sammen med. Du kan ha snåle venner, men det er ikke de vi tenker på her. Vi tenker på snåle grønnsaker, som en forelska gulrot, en alt for krum agurk eller en potet med oppstopper.

Legger du bildet ut på Instagram og tagger bildet med #oikosøya og #matsvinn, og skriver en kort appell om å redusere matsvinn, er du med i trekningen av gavekort fra økobaker Godt Brød. Du må ikke å komme på Øyafestivalen for å være med i konkurransen. Gå på jakt etter snålinger i en butikk eller oppsøk en bonde. Du kan også bli inspirert av Snål Frukt og grønt på Facebook eller hjemmesiden.

Hva kan du gjøre for miljøet på Øya?
Vi siterer fra Øyas hjemmeside: Gå, sykle, skate eller bruke kollektivtrafikk til og fra festivalområdet. Parker sykkelen din på vår sykkelparkering. Pant drikkebeger, popcornembalasje, bærehanker og sneiper i pantebodene. Vær med å kildesorter avfallet ditt. Nyt økologisk mat og drikke, spis mindre kjøtt. Har du forslag til hvordan Øya kan gjøre enda mer for miljøet, tar de gjerne i mot innspill. På hjemmesiden sin har de også lagt ut sine miljøretningslinjer, og du kan lese mer om hvorfor de satser på miljø i artikkelen "Ingen festival er en øy".

Økologisk mat og drikke
Øyafestivalen startet med 1.000 deltagere på Kalvøya i 1999. I 2015 var det over 50.000 innenfor portene på Tøyen. Da går det med mye mat og drikke og et stort antall leverandører av økomat får vist seg fram til et stort publikum. Du kan se hvem de er her. Øyafestivalen er en flott økoambassadør.

Inge Lindseth og Kari Tande Nilsen jobber med arrangementer i Oikos. Inge er med på årets stand. - Øya har blitt flinkere til å benytte lokale produsenter og leverandører, noe som bidrar til økt fokus på og kjennskap til norske, lokale råvarer. Jeg tror nok også at den økologiske matserveringen på Øyafestivalen har bidratt til å tydeliggjøre verdiene ved å velge økologisk mat, både for publikum, mataktører og festival-Norge generelt.

Er du interesset i å vite mer om hvorda Oikos kan hjelpe deg med økologisk mat på festivaler eller andre arrangementer, er siden arrangementsmat.no et fint sted begynne.

Dette er ikke reklame
Økologisk øl var i søkelyset for første gang på Øya i 2010. Da dukket et mikrobryggeri fra Atna opp med Nakenbad og en litt større aktør kunne tilby økoøl i tre varianter produsert i København. I år er økoølet endelig blitt en realitet. Navnet på produktet er Ringnes Ufiltrert og Øya er stolte over å være den første som får servere ølet.

Øyafestivalen er og har vært en spydspiss og et forbilde for økologisk festivalmat. De sammen med alle andre festivaler og arrangementer som har satset på miljø og økologisk, har introdusert stadig nye grupper til økologisk mat og drikke. De fortjener utvilsomt en stor og fargerik bukett for dette!


Tekst: Jens Petter Homleid
Bilde: Oikos

Annonsører

Samarbeidspartnere