Spis redesignet mat

09.11.2009
- Jeg vil ikke spise noe som bestemor ikke ville forstått var mat. En annen leveregel er å ikke kjøpe mat med kjemiske ingredienser du ikke klarer å uttale, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe (34), redaktør i Oikosmagasinet Ren Mat til Fedrelandsvennen, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad og Aftenpostens DinMat-side.

Redaktør Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Ren Mat gir tips om hvordan du kan unngå å putte i deg e-stoffer, for mye salt og annet usunt, det gjøres ved å ikke spise pose- og boksemat som her fra Toro, men istedet velge redesignet mat.

Langt igjen for ferdigmaten 

 

Marte har økologisk pizza i ovnen og konsentrerer seg om å lage røre til muffins, når hun blir intervjuet av Fedrelandsvennen.

 

- Særlig etter at jeg fikk barn ble det viktig å ha et bevisst forhold til hva vi spiser.

 

Selv om økologisk barnemat på glass er en vinner og mange mødre tenker mer på helse og miljø enn før, er det langt igjen. For eksempel når det gjelder såkalt ferdigmat.

 

  

Redaktør Marte Rosvåg Ulltveit-Moe i Ren Mat bringer engasjert videre sine erfaringer med sunn mat og gode oppskrifter på pizza og mer.

 

Poser og bokser med e-stoffer, for mye salt og annet usunt

- Poser og bokser inneholder skadelige e-stoffer og altfor mye salt og annet usunt. Noen ganger savner jeg økologisk ferdigmat. Bare gi meg noe sunt, godt og miljøvennlig NÅ, ler Marte.

 

Hun er selvlært matlager etter å ha bodd i kollektiv og laget middag til 30 mennesker i seks år.

 

  

 

Bedre og billigere.

 

Butikkene er fulle av lettvint ferdigmat, men økologisk halv- eller helfabrikata får du ikke tak i. Kanskje like greit, for du lager det bedre selv.

 

Det er ofte billigere, smaker bedre og tar ikke så lang tid som du tror. Og hvis du først begynner å tenke over alle de tvilsomme ingrediensene i ferdigprodukter, er valget lett. Marte tar sjokoladesaus som et eksempel.

 

- Kjøpesausen er full av e-stoffer, og så tar det bare fem minutter å lage den med ingredienser du har i skapet fra før. Og så lager du en porsjon som blir spist opp - i stedet for å bli fristet hver gang du åpner kjøleskapsdøra og ser sausflaska.

 

 

 

Lag redesignet mat.

 

Restemat er dessuten undervurdert. Tenk at pizzaen begynte som restemat for italienske husmødre.

 

- Du kan lage så mye godt av en titt i kjøleskapet, sier Marte og tipser om den nye og klimakloke kokeboka som Arne Otto Iversen er redaktør for.

 

Redesignet mat er det noe jålete ordet på restemat. Men her får du mange ideer til å lage noe nytt og godt av gårsdagens middag.

 

Blant annet tilslørte bondepiker av nedfallsepler og gammelt brød. Og en knallgod suppe på restene etter rekefesten.

 

Les hele saken hos Fedrelandsvennen, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad eller Aftenposten sin dinMat-side, her finner du også noen av Martes oppskrifter

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere