Spis ugras!

07.07.2015
Lørdag 4.juli kom forfatter og kursholder Anemette Olesen fra Danmark for å lære oss å bruke ugras i maten. Vertskap var lokallaget vårt, Telemark Urtelag.

Dagen var preget av spennende kunnskap, gode smaker og hyggelig samvær i solen. 17 personer var med på kurset "spis ditt ugras" som var støttet av Oikos’ aktivitetsfond, slik at medlemmer fikk redusert deltakeravgift.

Flott ramme for kreativ matlaging

Kurset ble holdt inne og ute på gården Ragnhildrød hos lederen i Telemark Urtelag, Gro Leyser Henriksen. Etter hennes introduksjon, presentasjonsrunde, samt litt info om Oikos - Økologisk Norge, gikk vi rett på sak: en gjennomgang av ulikt ugress som kan brukes i mat, og deretter ut i naturen rundt gården for å sanke.

En dansk og en norsk ekspert
Anne Kristine Gundersen fra Auen Urtegård i Siljan var med oss, hun kunne oversette navnene på noe av ugresset fra dansk til norsk, og bidra med sin kunnskap. Anne Kristine har veldig lang erfaring med økologisk urtedyrking og høsting fra naturen, det var en fin bonus for de andre deltakerne på kurset.

kurs_Telemark Urtelag_bryggerhuset Ragnhildrød gård

I grupper på to laget vi en rekke retter med mange ulike typer ugress i. Matlagingen foregikk både i et flott, nyrestaurert bryggerhus på gården og ute på tunet. Det smakte fortreffelig: salater, vegetarboller, brød, pannekaker, muffins, ost, pesto, og safter av granskudd og roser m.m. I den grad oppskriftene fra kurslederen inneholdt noe vi ikke hadde tilgjengelig, fikk vi tips om hva vi kunne bruke i stedet.

Bryggerhuset Ragnhildrød gård Telemark_Foto Maiken Pollestad Sele

Hva vet vi om spiselig ugras?
Mange av oss vet fra før at brennesle er god i suppe. Færre vet at noen av bondens og hagebrukerens verste «fiender» som høymole, meldestokk, arvegress og løvetann er nydelig mat og drikke. Imidlertid er det viktig å vite hva som bør høstes når i sesongen, løvetannbladene er for eksempel veldig bitre nå, men gode om våren og på forsommeren – da er de en flott erstatter for ruccola! Løvetannsaft er syrlig og frisk, ganske overraskende smak for noen som ikke hadde smakt det før. Meldestokk og arvegress kan bruke i salater, pesto, urtesalt, pannekaker, vegetarboller m.m.

Et annet anvendelig ugress er ryllik (ingressbildet). Ryllikblader egner seg supert i urtesmør, urtesalt og til marinering av kjøtt. Ryllik smaker pepperaktig.

Det er vanskelig å huske alt man lærer på et kurs, selv om man noterer ivrig. Kursdeltakerne fikk derfor tilbud om å kjøpe en rekke bøker fra Anemette Olesen til redusert pris, inkludert boken "Spis ditt ukrudt".


Kursdeltakerne fikk med seg rosesaft, urtesalt og ringblomstsalve hjem fra kurset (bilde under).

rosesaft, urtesalt, ringblomstsalve_Foto Maiken P SeleFlere kurs og muligheter for eget opplegg
Telemark Urtelag vil arrangere flere kurs utover høsten, det er bare å følge med i kalenderen på Oikos.no og på Facebook og Twitter. Vil du gjerne ha tilsendt vårt nyhetsbrev på e-post med både nyheter og kalender, kan du melde deg på ved å legge inn din e-postadresse på oikos.no under "Motta nyhetsbrev fra Oikos" på forsiden.

I Norge
De som ønsker egne, lukkede kursopplegg, kan kontakte Anne Kristine Gundersen på Auen Urtegård for mer informasjon.

I Danmark
De som har tenkt seg til Danmark i sommer, kan gjerne ta kontakt med Anemette Olesen for besøk på hennes gård. - Dere er hjertelig velkomne til å høste ugress på gården min, smiler hun.  Se mer informasjon på anemetteolesen.dk

Andre kilder
Det finnes en rekke bøker om ville vekster og ugras vi kan spise. Noen som er blitt anmeldt i magasinet vårt Ren Mat, er boken "Norges spiselige planter og bær" av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo og "Gratis mat!" av Ellen-Beate Wollen.


Noen eksempler på ugras fra kursdagen i Telemark:


spis ugress_Telemark Urtelag_Kurs


Kursdagen ble avsluttet med et festmåltid av alle ugrasrettene vi hadde laget.

Annonsører

Samarbeidspartnere