Sprøytemiddel igjen spredd med regn

05.10.2015
Ugrasmiddelet Boxer spres med vind og regn fra konvensjonelle kornåkre om høsten. Til tross for frivillige mottiltak, ble danske epler i fjor igjen forurenset over grenseverdien. Uroen brer seg nå på nytt blant fruktdyrkere.

I 2013 fikk flere danske økologiske epledyrkere avlingene sine ødelagt av ugrasmiddelet Boxer, som konvensjonelle kornbønder sprøyter åkrene med om høsten.
Middelet fordamper lett og spres med vind og regn. Nye prøver fra 2014-sesongen viser at også da ble dansk frukt forurenset.

Spredd igjen – tross tiltak
En omfattende, frivillig tiltaksplan ble satt i verk i 2014. Men nylig offentliggjorte nye prøver fra 2014-sesongen, viser nå at det altså ikke var godt nok. Spredningen skjedde igjen. Ved en egenkontroll hos en fynsk fruktgrossist i desember, ble det funnet prosulfocarb-rester over grenseverdien i et parti av konvensjonelle epler. Salgsforbudet kom for sent. Eplene var allerede solgt.

Krever forbud og erstatning
Nå er både økologiske og konvensjonelle fruktprodusenter bekymret for hva prøver av årets avlinger vil vise.
Både Økologisk Landsforening i Danmark og Bioland i Tyskland krever forbud mot prosulfocarb. Poul Rytter, økologisk epleprodusent og formann for frukt-, bær-, og grøntutvalget i Økologisk Landsforening, sier at en erstatningsordning må på plass inntil et forbud kan gjennomføres. Rytter ble selv rammet av forurensingen i 2013.

Risikerer å kassere alt
- Ingen epledyrkere, hverken konvensjonelle eller økologiske kan leve med en overhengende risiko for å måtte kassere hele eller deler av sin avling. Den frivillige handlingsplanen er tydeligvis ikke noen garanti mot prosulfocarb-forurensing, sier Rytter videre.
- De danske fruktdyrkerne bærer nå den fulle risiko ved fortsatt bruk av prosulfocarb i korndyrkingen, så lenge det ikke finnes noen erstatningsordning, mener Rytter.

Konsentrasjon steg flere tusen prosent
DCE - Nasjonalt Senter for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet måler hvert år konsentrasjonen av forskjellige stoffer som kommer ned med regn og dugg. Resultatene finnes i de årlige rapportene ‘Atmosfærisk Deposition’. Tallene for prosulfocarb i 2013 viste at konsentrasjonen steg med henholdsvis 7000 og 11000 prosent på de to målestasjonene i september-oktober. Rapporten med 2014-tallene, som var det første året der den frivillige handlingsplanen ble gjennomført, er ennå ikke offentliggjort.

Økt bruk i Norge
Prosulfocarb er virkestoffet i ugrasmiddelet Boxer. I følge Mattilsynets omsetningsstatistikk øker bruken av prosulfocarb sterkt også i Norge. I 2014 ble det solgt mer enn 15 tonn av virkestoffet. Dette er en seksdobling sammenliknet med salget i 2012. Ugrasmiddelet er i Norge godkjent til bruk i høstkorn, potet og grasfrøeng. Det er særlig sprøyting i høstkorn som skaper problemene i Danmark. Det ble ikke påvist rester av prosulfocarb i Mattilsynets prøver av matvarer i Norge i 2014.

Etiketten med mer informasjon om Boxer finner du HER

Les hele saken hos Økologisk Landsforening

Les også:

Vår omtale av saken fra 2013
Økobønder får erstatning for sprøytegift-forurensing
Dansk miljøminister: Forurenser skal betaleTekst: Maiken Pollestad Sele/Marit G. Wright
Foto: Marit G. Wright

Annonsører

Samarbeidspartnere