Sprøytemiddelrester i halvparten av ikke-økologisk frukt og grønt

17.12.2010
Det er fremdeles sprøytemiddelrester i over halvparten av all frukt og grønt som ikke er økologisk, viser dansk undersøkelse. Hvis du vil unngå rester av sprøytemidler, skal du velge økologisk frukt og grønnsaker.

Hvis du velger økologisk frukt og grønt, slipper du og din familie rester av sprøytemidler. Samtidig bidrar du til at sprøytegifter ikke forurenser drikkevannet.


Den danske Fødevarestyrelsen har nylig publisert sin årlige pesticidrapport hvor en kan lese at det er sprøytemiddelrester i 53 prosent av alle stikkprøver av frukt og grønt, og i 39 prosent av dansk konvensjonell frukt. Ved siste stikkprøvekontroll i 2008 ble det funnet sprøytemiddelrester i 48 prosent av alle prøver av frukt og grønt, og i 56 prosent av dansk konvensjonell frukt.


- De økologiske dyrkerne er beviset på at det går an å dyrke frukt og grønt helt uten sprøytemidler. Målet burde være en produksjon helt fri for sprøytemidler, som tar hensyn til miljøet og sikrer at vi også i framtida har rent grunnvann, sier Jon Magne Holten, fagsjef landbruk i Oikos - Økologisk Norge.

 

Vil heve grenseverdiene for sprøytemiddelrester
Trass i en samlet stigning i funnet av sprøytemiddelrester, foreslår et utvalg under EU-kommisjonen å heve grenseverdiene for pesticidrester for ei rekke frukt og grønnsaker, skriver Økologisk Landsforening i Danmark på sine nettsider. Kommisjonen har nylig sendt et forslag på høring hvor de foreslår å heve grenseverdiene for sprøytemiddelrester i blant annet jordbær, salat, agurk, melon og gulrot - flere av disse er frukt og grønnsaker som vi ikke skreller før vi spiser dem.

- Å heve grenseverdiene og på den måten få sprøytemiddelregnskapet til å se bedre ut, er et klart skritt i feil retning. Et skritt bort fra bedre helse og miljø og beskyttelse av grunnvannet for framtida. Det er det vel ingen politiker som ønsker? sier Evald Vestergaard, leder i Økologisk Landsforening.

 

Avdrift til økologiske åkre
Undersøkelsen viser at heller ikke de økologiske produktene var helt fri for sprøytemiddelrester.

 

Blant de 155 økologiske stikkprøvene som ble tatt, ble det oppdaget spor av sprøytemiddel i fire. To av prøvene var korn fra henholdsvis Danmark og Canada, en prøve var av sør-afrikanske druer og den siste var en tomat fra Spania.

 

Nivået av giftrester i de økologiske varene er imidlertid så lave at det i følge Fødevarestyrelsen er overveiende sannsynlig at sprøytemiddelrestene skyldes avdrift med vind fra konvensjonelt dyrkede naboåkre og ikke ulovlig bruk.

 

Les også:
Plantevernmidler i brønnen
http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=74617&p_dimension_id=15077

 

Annonsører

Samarbeidspartnere