Sprøytemidler gir bier lærevansker

21.07.2014
Eksponering for insektsmidler, særlig neonikotinoider, minsker bienes læreevne til å sanke pollen, skriver forskning.no. Dette kommer fra en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet "Functional Ecology".

Må unngå skrekkeksempel

- Det har vært ganske mye fokus på bier, humler og andre pollinatorer i media, det er veldig bra. Forhåpentligvis vil det føre til flere forbud mot sprøytemidler som skader og dreper dem, sier seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. - Det er kanskje ikke alle som har fått med seg skrekkeksempelet fra Sichuan-provinsen i Kina der mesteparten av biene forsvant på 80-tallet hovedsakelig på grunn av sprøytemidler. Der må pollineringen gjøres for hånd av 40.000 arbeidere. Vi må virkelig sørge for at ikke noe lignende skjer her i landet, avslutter Sele.

Omtale fra forskning.no:

I en studie publisert i Functional Ecology, viser et forskerteam at bienes læreevner blir hemmet av noen typer insektmidler, særlig neonicotinoid. Ved å feste små radio-sendere på biene, fulgte forskerne med på hvor ofte de reiste til og fra bikuben, hvor mye pollen de samlet og hvilke blomster de samlet fra.

To grupper ble undersøkt: de som var utsatt for insektmidlene og de som ikke var det. Upåvirkede bier lærte raskt og ble bedre og bedre til å samle pollen over tid. Men de som var utsatt for insektsmidlene, ble dårligere jo lengre den var ute og samlet pollen. For å kompensere, sendte kolonien ut enda flere bier.

Forskere har tidligere ment at insektmidlene har påvirket nedgangen som skjer i biebestanden verden over. Men de har vært usikre på hvordan midlene har påvirket biene. Nå er håpet at denne studien kan gi nytt innsyn i problemet, og de oppfordrer til strengere regulering av insektmidlene.

Europakommisjonen har allerede gjort bruk av neonicotinoid på bierike områder ulovlig. Men allikvel har dette middelet 30 prosent av markedet. Stoffene i middelet sprer seg til alle delene av planten, inkludert pollenet og nektaren.

Kilder: Forskning.no og Functional Ecology.

Annonsører

Samarbeidspartnere