Stadig mer leppefisk mot lakselus

16.01.2010
– I 2010 er interessen for leppefisk større enn noen gang tidligere. Vi vet mye, men det gjenstår fremdeles mye forskning på leppefisk. Det er mange måter å bekjempe lakselus og andre parasitter på, men mange av metodene kan ha negative bivirkninger. Det har ikke leppefisken, utfordringen er å skaffe nok, sier Per Gunnar Kvenseth i Villa Organic til Romsdals Budstikke. Dette er selskapet bak mye av den økologiske laksen på markedet i Norge og er ledende i utvikling av leppefisk mot lakselus.

Leppefisken elsker lakselus, og bruken av leppfisk er den mest miljøvennlige måten å fjerne lusa fra laksen på.  Villagruppen på Vestnes har vært i front i utvikling av leppefisk og av økologisk lakseoppdrett.  Bilde Bellona.

 

Marinebiolog Per Gunnar Kvenseth fra Villa Organic holder her foredrag på Oikos seminar om oppdrett.  Oikos bilde.

Pionerer på flere områder

På flere områder framstår Villagruppen som pionerer, sier Reidar Andestad i Oikos.  De var tidlig ute med utvikling av leppefisk som ersatter for kjemisk bekjempelse av lakselus.  De var et av pionererselskapene på satsing på økologisk oppdrett.  Nå er det også aktivt inne i produksjon av berggylte som rensefisk i merene.  De er i front i å fronte økologisk laks internasjonalt og skal som eneste norske selskap ha egen stand på verdens største økologiske matmesse, BioFach i Tyksland i februar.

 

Stor marked for leppefisk

Årlig produksjon av laks i Norge er nå oppe i 850.000 tonn. Dermed vil det være et enormt marked for leppefisk, dersom man klarer å produsere nok.

Ved anlegget på Furneset har det i tillegg til villfanget leppefisk vært benyttet oppdrettet berggylte som rensefisk. Denne er produsert i et prosjekt i samarbeid med Havforskningsinstituttet Austevoll. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og har nettopp fått finansiering for tre nye år.

 

Bergylte 

Berggylte, settes nå inn for å renske merene.

 

Bergylte er det neste store

- Det nye prosjektet blir et samarbeid mellom Villa og Marine Harvest Labrus. Håper et å produsere flere millioner berggylte som kan benyttes som rensefisk på sikt. I slutten av januar skal det arrangeres et eget arbeidsmøte der de forskjellige aktørene som er interessert i oppdrett av berggylte møtes, opplyser Kvenseth til Romsdal Budstikke.

 

4000 tonn i økolaks i åretVilla Miljølaks har en årlig produksjon på 4000 tonn. I 2010 skal det settes ut en million fisk på lokalitetene på Furneset, Gjermundnes og Rekdal. All fisk herfra er økologisk sertifisert av Debio. Det betyr ingen bruk av kjemikalier. Nøtene står i sjøen hele tida uten å være impregnert med det tradisjonelle kobberstoffet. Nøtene holdes reine ved hjelp av mekanisk spyling. Ingrediensene i fôret kommer fra råstoff som er sertifisert bærekraftig.

 

Mye av denne informasjonen er hentet fra Romsdal Budstikke.  Les hele artikkelen her

Annonsører

Samarbeidspartnere