Staten må trå til

30.05.2013
- Jeg er ikke overrasket over at økologiske bønder i Trøndelag legger ned, sier styreleder i Oikos - Økologisk Norge, Jakob Bjerkem til NRK Midtnytt. Det er en forsinket effekt av at bøndene ikke får leveringsavtaler, mener han. Situasjonen kan lett snus til det positive hvis flere offentlige kantiner og andre institusjoner kjøper mer økologisk, sier Bjerkem.

Oikos - Økologisk Norge har lenge etterlyst at flere bønder får leveringsavtaler for økologiske produkter. Uten slike avtaler er det verken motivasjon for å fortsette eller økonomi til det. Vi får stadig henvendelser fra folk som etterspør økologiske produkter, de finner dem ikke i butikkene, sier Bjerkem. Han poengterer at dette gjelder for store deler av landet, ikke bare Nord-Norge.

Kan snu raskt

Bjerkem legger vekt på at situasjonen raskt kan snus, ved at staten tar mer ansvar. De kan nå sitt eget mål om 15 % økologisk produksjon og forbruk innen 2020, hvis det offentlige blir en flink økoforbruker. - Dersom de fleste offentlige institusjoner sørget for å kjøpe inn ca. 15 % økologisk, ville situasjonen raskt blitt veldig positiv. Da ville også leverandørene se at etterspørselen er tilstrekkelig til at de kan gi flere bønder leveringsavtaler.

Se intervjuet med Jakob Bjerkem og svaret fra TINE hos NRK Midtnytt

Annonsører

Samarbeidspartnere