Statsråd Lars Peder Brekk fronter økologisk julemat

12.12.2009
I løpet av få dager har landbruks og matminister Lars Peder Brekk flere ganger frontet økologisk julemat. Først kom Nofima Mat med en undersøkelse som viste at nordmenn vil ha tradisjons mat til jul og at den gjerne skal være økologisk.
- Jeg håper at flest mulig butikker tar inn økologisk julemat slik at norske forbrukere kan velge en økologisk jul, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som kommentar til undersøkelsen. Til Dagbladet Magasinet 12.12 sier han at økologisk ribbe og pinnekjøtt smaker innmari godt.

 Her er statsråd Lars Peder Brekk (th) som baker på arrangement hos Godt Brød sammen med Øystein Løvli. Nå fronter han ikke bare økologiske bakervarer, men også økologisk julemat. Oikos bilde.
 

 

Dette er julemat fra Norgården.  Også Grøstad Gris og en rekke lokale produsenter kan by på økologisk julemat.  Finner du det ikke i din butikk, så gå til en annen.

 

 Høy kvalitet på økologisk julemat 

- Det er en viktig og god nyhet at det nå blir lettere å finne økologisk julemat. Dette er produkter av høy kvalitet fra dyktige produsenter som følger et eget økologisk regelverk. Det legges blant annet stor vekt på dyrevelferd. Mange vil nok sette pris på å vite at for eksempel den økologiske julegrisen har fått bevege seg utendørs. Kjøpsvalg er verdivalg. Jeg håper derfor at flest mulig butikker tar inn økologisk julemat slik at norske forbrukere kan velge en økologisk jul, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

 

Link til LMD siden med statsrådens kommentarer til Nofima Mat sin undersøkelse.

Økologisk kalkun fra Homlagarden i Hardanger finner du i en rekke butikker.

 

Hvordan har reaksjonene vært etter at du oppfordret butikkene til å ta inn økologisk julemat, spør Magasinet. 

 - De har vært positive.  Folk er veldig opptatt av juletradisjoner. De vil ha ribbe og tradisjonell julemat.  Det eneste de kan endre holdning til er om de vil handle økologisk.

Hvorfor økologisk?

Fordi den økologiske produksjonen er basert på god jordbrukskunnskap, og er en spydspiss i norsk landbruk.  Det brukes ikke plantevernmidler, og man har stor fokus på dyrevelferd.

 

Hvorfor spiser vi så lite økologisk?

-Først og fremt fordi vi har et tradisjonelt jordbruk som folk har tillit til.  Og at den økologiske trenden hittil ikke har vært så godt kjent.

 

Hva vil du gjøre med det?

-Vi stimulerer både produksjon og forbruk gjennom virkemidler i jordbruksavtalen.  Men først og fremst vil jeg utfordre matvarekjedene til å satse mer på økologiske varer og prise dem riktig.

 

Er de for dyre?

Ja, i mange tilfeller bruker kjedene prisen til å skaffe seg for høy fortjeneste, sier Lars Peder Brekk til Dagbladet Magasinet.

Annonsører

Samarbeidspartnere