Stor fruktprodusent i Hardanger satser økologisk

12.09.2011
Det er stadig mer behov i markedet for økologiske plommer og epler enn det som blir produsert. En av de største eple- og plommeprodusentene i Hardanger, Jan Ove Nes i Ullensvang, tar konsekvensene av dette. Han har nå lagt om 31 mål av eple- og plommeproduksjonen sin til økologisk. På helgens matfestival i Bergen kunne han fortelle til Oikos - Økologisk Norge at han satser videre på økologisk frukt.

Stor produsent av epler og plommer i Hardanger, Jan Ove Nes, satser tungt økologisk.  Foto: Oikos

 

Hele 8 økofruktprodusenter i en kommune

Jan Ove Nes sin produksjon blir gjennom Gartnerhallen levert til Bama. - I fruktkommunen Ullensvang er det nå 8 økologiske produsenter. - Det viser at her bygges det oppet  lokalt kompetansemiljø som vil fremme både bedre og større økologisk produksjon framover, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.  Det er slike kluster-miljøer vi trenger for å komme videre, sier han.

 

Innigo snart med økologisk drikke

Jan Ove Nes har også begynt å levere overskuddsfrukter til frukt og - drikkefirmaet Innigo som markedsfører seg med sekunda råvarer og prima smak. Han forventer at de vil komme med økologisk drikke når de har tilgang på råvarer som gjør det mulig.  I Sogn har Balholm dratt opp den økologiske produksjonen i en rekke år og vært sentral i utvikling av et økologisk fruktmiljø. Nå kan det bli en parallell i Hardanger.

 

Tore Bergum fra Oikos Vest til venstre og Terje Johnsbråten fra Innigo til høyre på Matfestivalen i Bergen.


Også spesialprodukter

En av pionerene innen økologisk dyrking i Ullensvang er Tore Bergum som både solgte økologiske plommer og epler på Oikos Vest sin stand på Bergen Matfestival. Her bytter ulike produsenter på å presentere og selge sine produkter, både fra Haranger og fra Sogn. Tore Bergum lager også plommesyltetøy og hermetiske plommer som blant annet selges på butikken Reindyrka i Bergen. Han er den eneste i landet som har produksjon av hermetiske moreller.

 

Her kommer prosjektleder Frøydis Linden susende med innholdet til et utall økologiske smootheis som snart ble vispet fram med hjelp av sykkeltråkking på fellesstanden mellom foregangsfylket for frukt og Oikos-Vest.  Foto:  Oikos.

 

Foregangsansvar lagt til Vestlandet

Hordaland og Sogn og Fjordane har av Statens Landbruksforvalting i oppdrag å være til foregangsfylker for økologiske fruktdyrking. Frøydis Linden er prosjektleder og forteller om stor aktivitet og interesse for utviklinga på dette området. I helgen delte hun ut informasjon til mange hundre og ledet an i å gi barn og voksne en smaksopplevelse og økofrukt-informasjon gjennom bruk av Oikos - Økologisk Norge sin smoothie-sykkel.

 

Ingen matmesse og skikkelig festival uten at folk hygger seg med en Øko-Quiz fra Oikos.

Annonsører

Samarbeidspartnere