Stor nitritt- applaus for Norgården på Debios årsmøte

29.03.2010
I debatten om økte krav til økologisk merking av mat på Debio sitt årsmøte sist uke, kom det frem at Nortura gjennom økologiske Norgården stiller strengere krav til sine produkter enn de som ligger i minstekravene som gjelder i Norge og EU. Merkevaresjef Kjersti Sørby fra Nortura opplyste at økologiske Norgården ikke bruker eller vil komme til å bruke nitritt i sine kjøttprodukter. Dette utløste stor applaus på det godt besøkte årsmøtet på Bjørklangen, der Debio har kontor.
– Dette er en viktig ekstra grunn til å få Norgårdenproduktene ut i butikkene og derfra over i handlekurvene, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Forbrukerne bør ha rett til å kunne velge nitrittfri mat i norske dagligvarebutikker.

Sjekk i din butikk om de har leverpostei og kjøttprodukter uten nitritt.  Det er en stor mulighet for at det er kun økologiske Norgården som kan tilby det i dag.  Så når det er 10-20 ulike leverposteier med nitritt i en vanlig norsk butikk - kan vi vel forvente at butikkene fremover skaffer en leverpostei som ikke har nitritt, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. 

 

Det var  redaktør i Ren Mat, Marte R. Ulltveit-Moe, som tok opp spørsmålet om nitritt på årsmøtet i Debio, som et argument for et strengere økologisk regelverk enn det som gjelder i dag.

 

Nitritt - med flere navn

Nitritt, eller korrekt betegnelse natriumnitritt er mest kjent som E250. I Norge i dag skal det veldig godt gjøres å unngå å kjøpe kjøtt som inneholder det, for det er stort sett tilsatt alle kjøttvarer som finnes, selv dem du kjøper i ferskvaredisken.

 

Nitritt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nitritt har kjemisk formel NO2-. Den er giftig for dyr og planter, men dels føres det med vannbevegelsen bort fra de øverste jordlagene, og dels kan visse bakterier omsette ionene til luftformig nitrogen. Derfor er nitrittskader sjeldne, med mindre ionene har nådd ned til grunnvannet. I så fall kan sårbare personer (især barn under to år) skades alvorlig av forgiftning med nitrosaminer som dannes i tarmen.

 

Nitritt brukes som konserveringsmiddel i matvareindustrien (hamburgerrygg, saltkjøtt, pølser og annet kjøttpålegg). Ved behandling med nitritt beholdes en lyserød farge, som skjuler den grå tonen som oppstår når kjøttet oksideres.

 

Tidligere forbudt i økologisk kjøtt i Danmark 

-Danmark hadde tidligere et forbud mot nitritt i økologisk mat, men måtte pga. EU-regler oppheve dette forbudet.  Mange jobber for at det skal være standard for økologisk kjøtt, og Norgården har tatt følgen av dette og valgt en strengere linje enn EU krever.  Det er et viktig og riktig valg, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad.  Merknader sendes reidar@oikos.no

 

Her kan du lese om økologiske Norgården sine produkter

 

Annonsører

Samarbeidspartnere