Stor vekst internasjonalt for norsk økolaks

18.02.2010
Norsk økolaks ekspanderer i flere internasjonale markeder. Under verdens største messe for økologisk mat, BioFach i Nürnberg i Tyskland, presenterte Villa Organic gode omsetningstall. I 2008 produserte selskapet 1 800 tonn økologisk laks, og for 2010 er prognosen 3 000 tonn.

- Hele den planlagte produksjonen for 2010 er solgt, forteller administrerende direktør Jon Fossberg og marinebiolog Per Gunnar Kvenseth fra Villa Organic til Oikos.

Stor omsetningsvekst for Villa Organic, her ved marinebiolog Per Gunnar Kvenseth (t.v.) og administrerende direktør Jan Fosberg på BioFach i Nürnberg i Tyskland. Foto: Oikos.  

Gledelig

- Det er gledelig at den mest miljøvennlige oppdrettsfisken fra Norge slår an på det internasjonale markedet, sier Reidar Andestad i Oikos.  Villa Organic sier at begrensningen for tiden er produksjonskapasiteten. Villa-gruppen fikk i 2009 to av fem nye økologiske oppdrettskonsesjoner og dermed er grunnlaget lagt for større produksjon framover.

 

 

Nye land

I 2009 kom selskapet inn i dagligvaremarkedet i Sveits og Østerrike.  Fra før er Villa Organic etablert i Tyskland, Danmark, Sverige og Italia. Størst omsetning har de i Storbritannia, som står for 50 % av omsetning. Den økologiske laksen blir eksportert som hel fisk, filet og frossen fisk. Kvenseth sier at smaken holder seg veldig godt, gjerne best, når fisken har vært frossen.

 

I Norge selger Rema 1000 den økologiske laksen fra Villa under merket Gode Hav.  

 

Lite markedsføring av norske produkter i utlandet 

Under BioFach har Villa Organic stand med innsalg mot internasjonale kunder.  Selskapet har i flere år vært eneste norske utstiller på messen, men i år er de nabo med økoeggprodusentene fra Østfold. 

- Få andre sammenlignbare land legger så lite ressurser i markedsføringen av sine økologiske produkter som Norge. Dette er beklagelig, sier Reidar Andestad.

 

Ønsker internasjonal økofiskutdanning i Ålesund

Per Gunnar Kvenseth forteller at de har hatt godt samarbeid med Høgskolen i Ålesund.  Han mener at det er et marked for en internasjonal utdanning innen økologisk oppdrett. Interessen for økologisk oppdrett er økende i en rekke land. Han utfordrer nå Høyskolen i Ålesund til å satse, for det kan være strategisk viktig for Norge. Høgskolen i Ålesund tilbyr utdanning Barchelor  i marine og biologiske fag.  -Her har Høgskolen det siste året hatt liten søknad, så her er det mulig å foreta nye grep, sier Kvenseth til Oikos.  Oikos stiller seg bak initiativet fra Kvenseth og tror Norge bør ha amibsjoner på dette fagområdet, sier Reidar Andestad.

 

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, merknader til saken kan sendes reidar@oikos.no

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere