Storslått øko-satsing i Telemark

07.05.2015
Åbø gård i Bø i Telemark, satser stort, og både økologisk andelslandbruk og gårdsbutikk inngår i planene. Sist lørdag var det storstilt åpning med Knut Buen, Alex Rosén og Oikos - Økologisk Norges egen Tove Hoppestad.


På Åbø gård i Bø i Telemark er det ingen som skrubber.
Eierne av gården, Hege Håkonsen og Are Hynne, satser heller skikkelig stort.

De legger om til økologisk drift og starter samtidig opp med økologisk andelslandbruk, besøksgård, økologisk dagligvarebutikk, galleri og utleie av lokaler for arrangementer.

Sist helg inviterte gårdsfolket publikum til et storstilt åpningsarrangement, der Alex Rosén var hyrt inn som konferansier og nestleder i Oikos - Økologisk Norge, Tove Hoppestad, fikk æren av å klippe snora på åpningsdagen.


Rent, nært og meningsfylt

- Vårt mål er å kunne produsere og selge ren og næringsrik mat, la andre få delta i en meningsfylt prosess, der verdier som helse og jordvern er sentrale, skriver de på gårdens hjemmeside.

I Norge er andelslandbruk er en forholdsvis ny måte å omsette mat på, der kundene kjøper andeler i produksjonen. Stadig flere økologiske gårder satser på å selge direkte på denne måten og kundene strømmer til, og Oikos - Økologisk Norge har nylig gitt ut en håndbok for oppstart av andelslandbruk.

Åbø gård storstilt åpning mai 2015 Tove Hoppestad, Knut Buen og Alex Rosen


Show og snorklipping

åpningsarrangementet var det både kunstutstilling, konsert, smaksprøver og leker og moro for barna.

- Det er virkelig en glede å få lov til å være med på å åpne et sted som dette med både økologisk andelslandbruk og butikk, sa Tove Hoppestad fra Oikos - Økologisk Norge i sin åpningstale. - Jeg har stor tro på dette med å rendyrke økologiske butikker. Da kan vi som forbrukere lettere finne de varene vi ønsker, i stedet for å lete oss frem i store butikklokaler der vi ikke bruker mer enn en liten del av utbudet.


Knytter bønder og forbrukere sammen

- Det er også virkelig flott å se gårdbrukere som satser på å starte opp med økologisk andelslandbruk og inviterer folk til å delta på denne måten, mener Tove Hoppestad. Hun er selv daglig leder i Århus Økologiske andelsgård i Skien.

- Økologisk andelslandbruk knytter produsenter og forbrukere sammen på en måte som er god for alle parter, forteller Hoppestad. - Forbrukerne får tilgang på ferske økologiske varer dyrket i nærmiljøet og bonden får sikker avsetning for varene sine. Mer småskala, lokal matproduksjon er veien å gå, for en voksende befolkning. Det tror jeg på og det er det vi ser utvikle seg mange steder, avslutter Hoppestad.


Folkevandring

Det ble den reneste folkevandring til Åbø gård, skriver Telemarksavisa, som har lagt ut en serie med bilder. Hele 700 mennesker møtte fram på åpningen, og i løpet av hele helga anslår gårdsfolket at så mange som 1700 kan ha vært innom.

– Dette er helt fantastisk. Vi hadde regnet med at det ville komme en del folk, men at det skulle komme så mange hadde vi vel kanskje ikke regnet med, uttalte daglig leder Kari Anne Kolstad til avisa Varden.


Vil bli best

– Vi har fått masse positive tilbakemeldinger allerede. Folk liker dette, fastslår Kolstad. – Målet vårt er å bli best på økologiske varer i Telemark.

Oikos - Økologisk Norge gratulerer med oppstarten og gleder oss til å følge med på utviklingen videre.

Du kan følge Åbø Gård på FacebookOikos-prosjekt for andelslandbruk

Oikos - Økologisk Norge driver nå et eget prosjekt for å fremme og legge til rette for oppstart av økologiske andelslandbruk over hele landet.

Økologisk andelslandbruk bygger på tre hovedprinsipper:

  • Felles avling og felles risiko
  • Dialog mellom produsent og forbrukere
  • Åpen og gjennomsiktig økonomi

Økologisk andelslandbruk er ett av flere produksjons- og omsetningssystemer som utnytter styrken i mangfoldet. Slike løsninger er mer robuste mot klimaendringer og miljøutfordringer, gir flere muligheter til å møte variert ernæringsbehov og de tar vare på livsviktige genetiske mangfoldet for framtiden.

I et økologisk andelslandbruk får deltakerne også møte andre mennesker og kan utveksle erfaringer av bruken av mangfoldet av grønnsaker.

Ønsker du å starte opp med andelslandbruk på ditt hjemsted? Kontakt prosjektleder alexandra@oikos.no

Finn ut mer om økologisk andelslandbruk HER


Annonsører

Samarbeidspartnere