Støtt Øko-utvikling i sør

03.10.2013
The Green Shop & Café i hovedstaden Lusaka i Zambia er åpnet. Butikken og caféen skal gi lokale økobønder sikker avsetning til rettferdig pris. Du kan bidra i starten.

Etablererstøtte

Selv om vi har store utfordringer her til lands, kan det ikke sammenlignes med situasjonen i Zambia.

Å dele kunnskap og bidra til utvikling av økologisk landbruk og forbruk i utviklingsland, er en naturlig del av Oikos sitt arbeid. Derfor driver vi ODISSA-prosjektet i Zambia. The Green Shop & Café er en del av dette prosjektet.

De trenger "etablererstøtte" i to år, og du kan hjelpe! Alle bidrag er hjertelig velkomne.

Bra for bier

Økologisk dyrking er bedre for biene og andre pollinerende insekter som vi alle er avhengige av. I fjor forbedret vi bikuber for hundrevis av bønder i Zambia.

Mange ser allerede nå bedre resultater på gårdene sine, etter bare to sesonger med bikuber. Honningen er nå til salgs i The Green Shop, så tiltakene nytter!

økohonning

bikube Zambia

Honning og bikube foto Maiken Sele.

Bra for bønder

Flere av bøndene rapporterer også at de med økologisk dyrking er mindre utsatt for tørke og flom. Dette er fordi jordsmonnet både holder bedre på vannet når det er tørt, og drenerer bedre når det er vått - en positiv effekt av å drive jorda med økologiske metoder.

Og folk som gjerne vil ha mat som ikke er sprøytet med kjemisk-syntetiske sprøytemidler, er ofte også villige til å betale litt ekstra. Både fordi det er bedre for deres egen helse og for bondens helse.

Buffet i Cafe Quiche

Buffet-bordet i cafeen ser fristende ut!  Blant annet ulike typer quiche, som denne med gresskar og blåmuggost. Foto Maiken P. Sele.

Smakfull og sunn

- Før åpning av cafeen hadde vi testing av maten, sammen med venner og familie. Som vi vet er familie ofte veldig ærlige, og vi fikk mange gode og konkrete tilbakemeldinger, forteller Maiken P. Sele. - Maten var rett og slett nydelig! Og siden det alltid vil være vegetariske alternativer på menyen, er vegetarianere over seg av glede. Det er vanskelig å finne god vegetarmat i Lusaka.

Solidaritet i praksis - gi ditt bidrag nå

- Norad støtter ODISSA-prosjektet med 1,7 mill i året. Det betyr at vi må samle inn minst 170 000 kr fra andre, private givere, fordi vi må dekke 10 % selv, sier Sele.

- Vi håper nå at flere vil bli faste givere. Det enkleste - og billigste - er å opprette fast trekk i nettbanken din, til prosjektets egen konto i Cultura bank: 1254 05 15 717.

Alle som blir fast giver, eller gir over 1000 kr, får en liten zambisk gave i posten! Send en e-post til maiken@oikos.no i så tilfelle, sånn at vi er sikre på at det blir registrert hos oss.

Giro i Ren Mat

I siste utgave av Ren Mat, finner du også en giro du kan bruke dersom du ønsker å gi en gave til ODISSA.

Sjekk også ut albumet på facebooksiden The Green Shop & Café. Lik og del gjerne siden, samt kommentér gjerne, alt motiverer de ansatte i stor grad!

Mer om arbeidet med The Green Shop & Café finner du HER

Flere artikler om ODISSA finner du i toppmenyen under Globalt/Oikos i Afrika.

Tusen takk for alle bidrag, både i form av penger, spredning av info, liking og kommentarer på facebook-siden til The Green Shop & Café!

Annonsører

Samarbeidspartnere