Sukkerrevolusjon med urten Stevia

07.06.2009
Bladene på planten er 300 ganger søtere enn sukker, men originalt med en litt bitrere smak. Planten gir ikke tannråte og er uten kalorier. Den bidrar til å regulere blodsukkeret for diabetikere. Forskning kan tyde på at stevia hjelper mot høyt blodtrykk, i følge Dagens Næringsliv. Dette vil fort kunne få enorme konsekvenser for sukkerproduksjon, industri, ernærings- og matpolitikk.

Bildet: Stevia planten - den kan du også dyrke i Norge.

Bildet: Stevia blomsten (Wikipedia)

 

Helse- og ernæringspolitikk for stevia?

Etter at kampen mot tobakk har vunnet med viktige seirer de siste årene er den helsepolitiske kampen mot sukker bruken et av tiltakene som kan får størst positiv effekt på folks helse.  Nå er muligheten der med bruk av platen Stevia.  Griper norske myndigheter tak i dette, er de en påpresser for forandring? Dette spør Reidar Andestad i Oikos om, organisasjonen arbeider for å legalisere platen i Norge.  Sukkerindustien skal vel ikke lenger få styre norsk ernæringspolitikk?

 

 

Bildet: Stevia dyrking er i ferd med å esplodere, bilde fra http://www.stevia.net/

 

Kan bli en enorm produksjon

 

Bladene kan spises uten bearbeiding.  Når uttrekket fra plantene blir raffinert og konsentrert får en søtningsstoffer som har minst 95 % renhet.  Nå kjemper Cola og Pepsi om å sikre seg tilgang til ressursene.  Da spørs det om det er Stevia fra den økologiske produksjonen som er i Parguay  disse selskapene vil etterspørre eller om det blir industriell konvensjonell produksjon. I dag dyrkes det stevia på 100 000 hektar, i de neste fem årene vil det være behov for 1,5 millioner hektar.

Den brukes i Asia.  Men sukkerindustriens interesser har blokkert den fra å få fotfeste som "ny mat" i Europa i 1997 Men nå skjer det mye.

 

Wikipedia om stevia

Stevia er en gruppe planter som ofte kalles sweetleaf eller sugarleaf («sukkerblad»). Plantene inneholder glycosider som er opp til 300 ganger søtere enn sukker. Den arten som vanligvis brukes til dette er Stevia rebaudiana.

I Japan har stevia nesten tatt helt over for sukker. I Norge har det vært forbudt å selge Stevia som næringsmiddel fram til 2004 fordi det har vært usikkerhet om at søtningsstoffet er skadelig for fruktbarhet.

I et nyhetsoppslag i TV 2-nyhetene i juli 2006 sto en kvinnelig norsk ernæringsekspert fram og fortalte om anonyme drapstrusler hun hadde mottatt i forbindelse med sitt engasjement for å spre informasjon om Stevia. Også ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski uttalte seg i innslaget og kritiserte de forskningsrapporter EU baserer sin kritikk mot Stevia på som uvitenskapelige (Wikipdia)

 

Oikos ber Norge godkjenne stevia

Landsmøtet i Oikos vedtok i mars 09 i Politisk Plattform følgende:

Arbeide for at søtningsmidlet fra Stevia blir lovlig å selge som menneskemat og oppmuntre til økologisk produksjon av urten i Norge.

 

Verdens Helseorganisasjon sier ja

Verdens helseorganisasjon har sagt at stoffet er trygt. I desember sa det amerikanske næringsmiddeltilsynet ja.  EU ventes å si ja neste pr, Sveits har gitt tillatelser på noen områder. Professor Kaare Norum sier til Dagens Næringsliv at det er idiotisk å forby noe som har vært brukt tradisjonelt og ingen har klart å påvise at det er farlig.

 

 

Stevia - kan gi enorme forandringer

Stevia - eller på latin Stevia Rebaudiana Bertoni - har i flere hundre år vært dyrket i Paraguay på grunn av den søte smaken. Stevia kan brukes i drikker, tyggegummi, sjokoladebasert godteri, yoghurt og bakverk.

 

Søtningskamp om 70 milliarder?

Dagens Næringsliv skiver at vel 160 millioner tonn sukker settes til livs i verden per år. Verdens Banken har anslått produksjonsverdien til å være nærmere 70 milliarder norske kroner, subsidier inkludert. 

 

Bildet: Parguay byr også på fossefall

 

Vil produsentene bli skvist?

Carl Horn af Rantzien er sentral i organisering av produksjonen i Paraguay etter at han erfarte at hans kone ble frisk gjennom å spise planten.  Han er direktør i det svenske selskapet Granular. Han er opptatt av sporbarhet av produksjonen og for å sikre at fattige produsenter får utvikling blant annet ved å sikre dem internettilgang.

 

Mye av stoffet over er hentet fra en meget fyldig og god reportasje, bakgrunns dokumentar i denne gangen "urtemagasinet" Dagens Næringsliv Magasinet den 23.mai 09.

 

Verdnes kongress om stevia

Den var i Shanghai i midten av mai 2009.  Informasjon finner du her

Annonsører

Samarbeidspartnere