Sukkerrevolusjon - Stevia kan bli tillatt i Norge

12.10.2011
Fra og med neste år kan det naturlige søtningsstoffet Stevia bli tillatt i Norge. Stevia er en plante som er fra 40 til 300 ganger søtere enn sukker. Den inneholder ingen kalorier og fører ikke til at blodsukkeret stiger.
- Det er på høy tid at det kommer et naturlig søtningsstoff på markedet, som ikke har noen negativ effekt på helsa, sier ernæringsfysiolog i Oikos - Økologisk Norge, Kari Tande Hansen. Det er oppsiktsvekkende at norske myndigheter med sine helseråd om å redusere sukkerbruken i befolkningen ikke for lengst har godkjent Stevia, legger hun til.

Behov for naturlige søtningsstoff

Stevia har lenge blitt benyttet i land som Japan og Sør-Amerika. Oikos - Økologisk Norge har i lengre tid jobbet for at Stevia skal bli tillatt i Norge. Kunstige søtningsstoffer benyttes i stadig større grad i ulike matvarer, for å redusere sukker- og kaloriinnholdet. Imidlertid kan kunstige søtningsstoffer ha en negativ helseeffekt, og de som har et høyt inntak av disse stoffene kan lett overstige anbefalt daglig inntak (ADI). - Norge har et alt for høyt sukkerforbruk i dag, og det er behov for et naturlig søtningsstoff som kan erstatte noe av sukkeret og som ikke gir kalorier.   

 

EU åpner opp

EU jobber nå med en ny liste over tilsetningsstoffer i mat, og Stevia er foreslått som tilsetningsstoff nummer E 960. EU har vurdert at søtningsstoffet er trygt å bruke. Som et føre-var-prinsipp er det likevel satt en grense for hvor mye man bør få i seg om dagen. Den grensen er satt til 4 mg per kg kroppsvekt per dag. Dersom Stevia blir tillatt i Norge, blir det lovlig å kjøpe stevia-baserte sukkererstatninger i pulverform, som man kan bruke for eksempel i teen eller i bakst. I tillegg er både syltetøy, sjokolade, tyggegummi og frokostblandinger på lista over produkter som kan inneholde stevia.

 

Selv om Stevia enda ikke er godkjent i Norge kan man likevel få tak i det på nett eller i enkelte helsekostbutikker.

 

 

 

Her finner du en tidligere bakgrunnssak om Stevia

Annonsører

Samarbeidspartnere