Superkokk velger økologisk

22.05.2010
Den danske kokken Esben Holmboe Bang har blant annet arbeidet ved restauranten Noma i København, som nylig ble kåret til å ha verdens beste kjøkkken. Han er opptatt av å skape et best mulig matinntrykk og besøker mange produsenter for å sikre seg de beste råvarene. – Jeg er skuffet over standarden i Norge på grønnsaker, meieri og kjøtt fra de store leverandørene, sier Holmboe. Han mener de store selskapene ikke har god nok kontakt med produsentene for å få fram det beste i råvarene. En må ha matsjel og kjærlighet til råvarene om en skal få frem det beste, sier han.

Kvalitet

- Økologiske grønnsaker er annerledes, de smaker bedre fordi de ikke vokser i kunstig høyt tempo på grunn av kunstgjødsel og de er rene, uten restsprøytemiddeler og skadelige tilsettingsstoffer, sier Holmboe.  Andre råvarer er ikke aktuelt, legger han til.  Han tror på grønnsaker som har levd sitt eget liv. Han kjøper fra bønder og produsenter som har engasjement og nærhet til produktene.  Holmboe mener at folk trenger å oppleve historien til produktene og viser til Rørosmeieriet som et eksempel på et firma i Norge han har fått tillit til.

 

Stiller ikke opp for billige ferdigmatprodukter

Holmboe sier at det er utenkelig for en anerkjent kokk i Danmark å fronte ferdigprodusert billigmat.  Det er en annen verden enn det vi ser i Norge. Holmboe mener at som kokk må man ut og jakte på de gode råvarene; nå jakter han i Norge.

 

Vil du ha det beste velger du økologisk

Holmboe er klar i sin tale: - Som kokk velger man de rene, gode råvarene - og dette mener han er de økologiske. De gode råvarene er han også villig til å betale for: - Selvsagt skal produsenter som gjør noe ekstra med råvarene få igjen for dette, sier han.

 

--

Dette er utdrag av innledningen som Esben Holmboe Bang holdt på økologisk nettverksseminar hos Coop SA, gjengitt av Reidar Andestad.

Annonsører

Samarbeidspartnere